Elon Musk’tan Fed’e: Faizi 50 baz puan indir
SpaceX, Tesla ve Twitter'ın CEO'su Elon Musk, CNBC'ye verdiği demeçte uzaktan çalışmayı 'ahlaki açıdan yanlış' ve ' saçmalık' olarak nitelendirerek, bunun evden çalışamayanlara haksızlık olduğunu savundu.
Twitter’ı satın aldıktan sonra söz konusu sosyal medya platformunun çalışanlarına uzaktan çalışmayı yasaklayan Musk, evden çalışma politikasını küçümsediğini göstermekten hiçbir zaman çekinmedi. Ancak ABD’li milyarder CNBC’den David Faber’e verdiği demeçte, uzaktan çalışmanın ters etki yarattığını savunurken, her zamankinden daha hararetliydi. Musk, “İnsanların yüz yüze çalıştıklarındaki daha üretken olmaları gerektiğine inanıyorum” dedi.
Musk, Haziran 2022’de Tesla çalışanlarına karşı sıkı bir ofise dönüş politikası uyguladı ve bunu kabul etmeyenleri işten çıkarmakla tehdit etti. Bu politikaya göre çalışanların haftada en az 40 saatlerini ofiste geçirmeleri gerekiyor, oldu da 40 saatin altında kaldıklarında üstlerine haber vermeleri şart.
Tesla çalışanları CNBC’ye yaptıkları açıklamada şirketin Covid-19 salgınından önce uzaktan çalışmaya daha sıcak baktığını ancak pandemiden sonra Musk’ın uzaktan çalışmaya da maske takma meselesine yaptığı gibi sert bir tavır aldı. Halbuki şirketin çalışanlarının büyük kısmını San Francisco’daki ofise getirebilecek ne yeri ne de kaynağı vardı.
ABD’li milyarder, Twitter’ı satın aldığında da çalışanlarının dörtte üçünden fazlasını işten çıkardıktan sonra aynı katı politikayı uyguladı. David Faber’in bu politikaya atıfta bulunması üzerine de son derece heyecanlı bir şekilde, “Evden çalışma saçmalığıyla bana ahlak dersi vermeye kalkmayın. Kendileri evden çalışırken, başkalarının evden çalışmalarını istemiyorlar” dedi.
Yemek teslimatında çalışanları ve inşaat işçilerini örnek gösteren Musk, ofis çalışanlarına böyle bir hak vermenin ‘berbat’ ve ‘ahlaki açıdan yanlış’ olacağını dile getirdi ve, “Tesla’da, SpaceX’de veya Twitter’da çalışmak istiyorsanız her gün ofise gelmek zorundasınız” diye ekledi.
Öte yandan röportajda öne çıkan tek konu bu değildi. Musk, yıllardır komplo teorileri içeren ya da ‘ayrımcı’ olarak nitelendirilen tartışmalı tweetler atarak, eleştiri oklarına hedef oldu. Hatta bu paylaşımlarının imajına zarar vermesinden korkan yatırımcıları, Musk’ın CEO olduğu şirketlere yaklaşımlarında daha korkak davranır oldu.
Musk ise bu röportajda, “İstediğimi söylerim. Eğer bunun sonucunda para kaybedeceksem bırakın edeyim” diyerek, aynı şekilde devam edeceğinin altını çizdi.