Elon Musk, X’in başarısız olabileceğini kabul etti

Daha önce Twitter olarak bilinen X platformunun sahibi ABD'li milyarder Elon Musk, Aralık 2014'ten önce yayınlanan fotoğrafların silinmesine neden olan bir hatanın ardından X'in 'başarısız olabileceğini' kabul etti.

Bilim Teknoloji 22 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Sosyal medya platformu X’te hafta sonu yaşanan bir aksaklık nedeniyle Aralık 2014’ten önce yapılan paylaşımlardaki fotoğraf ve bağlantılar kaldırıldı. Gönderilerdeki fotoğraf ve videoların yerini kırık linkler aldı.

Televizyon sunucusu Ellen DeGeneres’in 2014’te çektiği meşhur Oscar selfie’si de kaldırılan fotoğraflar arasında yer aldı ancak kısa bir süre sonra geri geldi. Fotoğraf, zamanında platformda 2 milyondan fazla paylaşılarak platformun en çok retweet edilen fotoğrafı olmuştu.

Musk platformdan yaptığı paylaşımda, “Üzücü gerçek şu ki şu anda harika ‘sosyal ağ’ diye bir şey yok. Pek çok kişinin tahmin ettiği gibi başarısız olabiliriz ancak en azından bir tane eli yüzü düzgün platform kurmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Teknoloji uzmanı Tom Coates’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kullanıcı bu aksaklığı fark etti. Coates bu aksaklığı ‘Musk’ın epik vandalizmi’ olarak nitelendirerek, bunun bir maliyet tasarrufundan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

The Verge’de yer alan haberde de bazı kullanıcıların bu aksaklığın veri depolama maliyetlerinden kısma çabalarından kaynaklandığını düşündüğü belirtiliyor. Bazıları ise sorunu 2016 yılında platforma getirilen ve şirketin 140 karakter sınırını aşan internet sitesi bağlantıları ve eklerin önizlemelerini göstermek için tasarlanmış ‘geliştirilmiş URL zenginliği’ özelliğine bağladı.

Arızalar ve borç sarmalı

Bu arıza, geçen hafta X’in Meta’ya ait Facebook, Threads ve Instagram başka sosyal medya platformları ile New York Times ve Reuters gibi haber sitelerine yönlendiren bağlantılara kısa süreli yavaşlatma uyguladığı iddiasının üzerine geldi.

Üstelik X’te yaşanan tek hatalar bunlar da sayılmaz. Bu yılın başlarında kullanıcılar artık birbirlerine mesaj gönderemediklerini ve ‘günlük gönderi limitini aştıklarını’ belirten bir bildirim gördüklerini fark etmişti. Özel mesaj sistemi de çalışmıyordu. Başka arızalarda da kullanıcılar hesaplarına giriş yapamamış ya da kendi gönderilerini görüntüleyememişti.

Musk’ın geçen sene X’i 44 milyar dolara satın almasından bu yana platformun binlerce çalışanı maliyetten kısmak için işten çıkarıldı. Bu maliyet düşürme hamlelerine rağmen gelir konusunda zorluklarla karşılaşıldı. Geçen ay platformun zaten sahip olduğu ağır borç yükünün üstüne reklam gelirlerinde yüzde 50’lik düşüş yaşandığı bildirildi.

Wall Street Journal’a göre sosyal medya şirketi, Musk’ın gelişinden beri ödenmeyen 14 milyar dolar tutarındaki faturalar sebebiyle de mahkemelik oldu.

Elon Musk yine ortalığı karıştırdı: 'SpaceX hepsini sattı' dedi, Bitcoin yüzde 9 düştüElon Musk yine ortalığı karıştırdı: ‘SpaceX hepsini sattı’ dedi, Bitcoin yüzde 9 düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.