Elon Musk’a bir darbe daha: X’in değeri yüzde 71 düşmüş

Yatırım fonu Fidelity'ye göre sosyal medya platformu X Elon Musk tarafından satın alındığından beri yüzde 71 değer kaybetti.

Bilim Teknoloji 4 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Elon Musk’ın Ekim 2022’de satın aldığı Twitter’da (şu anda adı X) hissesi bulunan Fidelity Axios’a yaptığı açıklamada Musk’ın satın almasından bu yana hisselerinin değerinin yüzde 71.5 oranında düştüğünü söyledi.

Musk Ekim 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı, Temmuz 2023’te ise sosyal medya platformunda aldığı radikal kararlardan biri olarak platformun adını Twitter’dan X’e çevirdi. Fidelity’nin tahminine göre X’in değeri şu anda yaklaşık 12.5 milyar dolar ediyor. Axios’un haberine göre Fidelity’nin X için yaptığı değerleme Kasım 2023’ün sonuna kadar olan dönemi kapsıyor.

X’in aylık kullanıcı sayısı Musk’ın platformu devralmasından bu yana yüzde 15 oranında düştü. Uygulamadan ayrılanlar buna sebep olarak platformdaki nefret söyleminin büyümesini gösteriyor. Musk X’i satın alırken platformu “ifade özgürlüğü cenneti”ne çevireceğini söylemişti.

Bu süreçte eski yönetim döneminde Twitter’dan atılan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabı yeniden açıldı, komplo teorisyeni Alex Jonas geçen yılın sonlarına doğru Twitter’a geri dönebildi. Üstelik X yönetimi bu kararı eylül ayında Avrupa Birliği “tüm sosyal medya platformları içinde dezenformasyonun en yüksek olduğunu” tespit ederek Musk’a uyarı gönderdikten kısa süre sonra aldı.

Musk geldiğinden beri platformdaki değişiklikler arasında X personelinin en az yüzde 50’sinin işten çıkarılması ve doğrulanmış hesapların gerekli koşulları sağlamaları halinde tweetleri görüntülendiği ölçüde sistemden para kazanıyor olması. Bu da teyitli hesaplardan bazılarının doğru olmayan içerikleri sırf daha çok görüntülenmek için paylaşabileceği anlamına geliyor. X personelinin yarısının işten çıkarılması içerik kontrolünde soruna neden oluyor. Yönetim bunu çözmek için “topluluk notu” diye bir özellik getirdi. Kullanıcılar eksik ya da yanlış içeriğe not ekleyip diğer kullanıcıların yanlış bilgilenmesinin önüne geçebiliyor.

Ayrıca patlak veren İsrail-Gazze savaşı da platformu zarara uğrattı. Zira dezenformasyon bir yana, Disney ve Netflix, Musk’ın antisemit komplo teorisini desteklemesinin ardından X’e reklam vermeyi bıraktı. Musk ise boykota New York’ta bir etkinlik sırasındaki röportajda “S*ktirin gidin” diye yanıt verdi.

Elon Musk boykotçu reklamverenlere kızdı: S.ktirin gidinElon Musk boykotçu reklamverenlere kızdı: S.ktirin gidin

Hamas'tan Elon Musk'a açık çağrı: Bir de Gazze'yi görHamas’tan Elon Musk’a açık çağrı: Bir de Gazze’yi gör

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.