AB’den Apple’a 500 milyon dolarlık ‘müzikte rekabeti engelleme’ cezası

Avrupa Birliği müzik dinleme platformu Spotify'ın şikayeti üzerine başlattığı rekabet soruşturmasında sona geldi. Financial Times gazetesine göre AB komisyonu Apple'a 500 milyon dolarlık dev bir ceza kesti.

Bilim Teknoloji 20 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Financial Times’ın haberine göre Avrupa Birliği’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu uzun zamandır devam eden soruşturmanın ardından kararını verdi, Apple’a yüklü bir ceza vermeye hazırlanıyor.

Her şey 2019’da en popüler müzik dinleme platformlarından biri olan Spotify’ın yaptığı şikayetle başladı. Bu şikayete göre Apple Spotify gibi uygulama geliştiricilerinin iPhone ve iPad kullanıcılarına App Store dışında mevcut olan çok daha ucuz müzik abonelikleri hakkında bilgi vermesini engelliyordu. Spotify, Apple’ın bu yöntemle Apple Music’i rakiplerine karşı öne çıkarmayı amaçladığını savunuyor.

Bu App Store’un karşı karşıya kaldığı ilk eleştiri değil. Spotify yetkilileri uzun zamandır Apple’ın App Store’undaki kuralları eleştiriyor. Bu kurallar arasında uygulamalardan ve uygulama içi satın alımlardan yüzde 30 pay kesilmesi de yer alıyor. Bu türden kuralları nedeniyle AB’nin Dijital Piyasalar Yasası’na takılan Apple, AB ülkelerindeki müşterilerinin illa App Store’a bakmasına gerek kalmadan uygulama indirmelerine izin vereceğini duyurarak üzerindeki baskıyı bir nebze azaltmaya çalıştı.

AB henüz konu hakkında bir yorum yapmadı. Ama geçen yıl bu zamanlar, davayla ilgili olarak Brüksel’de yayınlanan itiraz beyanında Apple’ın cezalandırılacağının sinyalleri verilmişti. Komisyon Apple’ın getirdiği kısıtlamaları pazardaki hakim durumun kötüye kullanılması olarak gördüğünü söylüyor.

Bu kısıtlamalar nedeniyle uygulama geliştiricilerinin tüketicileri daha düşük fiyatlarla müzik dinleme hizmetine nereden ve nasıl ulaşabilecekleri konusunda bilgilendirmelerinin engellenmesinden endişe duyduğunu söylüyor.

FT komisyonun cezayı önümüzdeki ayın başlarında açıklayacağını söylüyor. Bir şirketin rekabete aykırı davranışları nedeniyle karşılaşabileceği azami ceza, küresel cirosunun yüzde 10’uyla sınırlandırılıyor. Bu hesaba göre Apple’ın cezasının 30 milyar dolar gibi bir meblağ olabilir ama FT’ye göre AB’nin duyuracağı meblağ çok daha düşük olacak. FT’nin iddiasına göre 500 milyon dolar gibi bir miktar olabilir ki bu da Apple’ın aşağı yukarı yarım günde elde ettiği bir gelir. Ayrıca Apple’ın temyize gitme hakkı da olacak.

Yeni haber hakkında Spotify ve Apple herhangi bir açıklama yapmadı ama Apple geçen yıl App Store sayesinde Spotify’ın Avrupa’nın en iyi müzik dinleme uygulaması haline gelmesine yardımcı olduğunu iddia ederek, komisyonun “haklı olmayan bu şikayeti dikkate almaya son vereceğini” umduğunu söylemişti.

Spotify ise daha önceki açıklamalarında Apple şikayetinin “daha eşit bir oyun alanı” yaratmakla ilgili olduğunu söylemişti.

10'ca bilim arasından: Apple'ın 3 bin 500 dolarlık VisionPro'sundan ciddi şikayetler var10’ca bilim arasından: Apple’ın 3 bin 500 dolarlık VisionPro’sundan ciddi şikayetler var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.