FTC’den Microsoft’a Activision hamlesi: Federal mahkemeye başvuracak

ABD'nin Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft'un oyun şirketi Activision Blizzard'ı satın almasını engellemek için ihtiyati tedbir başvurusunda bulunacak.

Bilim Teknoloji 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Activision'ın Call of Duty oyunundan bir kesit.

Dünya genelinde yankı uyandıran oyunlar yapan Activision Blizzard’ı satın almak isteyen Microsoft’un önüne her gün yeni bir engel çıkıyor. ABD ve Birleşik Krallık, Microsoft’un Activision’u satın almasının oyun sektöründe tekelleşmeye yol açabileceğinden çekiniyor.

ABD’nin düzenleyici kurumu FTC, aralık ayında kendi bünyesindeki idari mahkemede Microsoft’a dava açarak anlaşmanın rekabete aykırı olduğunu bildirmişti. Kurum şimdi de 68.7 milyon dolarlık satımı engellemek için federal mahkemeye başvurmayı planlıyor.

Henüz kamuoyuyla paylaşılmayan başvuruya göre, FTC, ABD California Bölge Mahkemesi’ne kendi içindeki mahkeme sona erene kadar şirketlerin satın alım işlemlerini tamamlamasını engelleyecek geçici bir kısıtlama emri isteyecek.

Microsoft Başkanı Brad Smith, “Davayı federal mahkemeye taşıma fırsatını hoş karşılıyoruz. ABD’deki yasal sürecin hızlandırılmasının nihayetinde pazara daha fazla seçenek ve rekabet getireceğine inanıyoruz” dedi.

İngiltere’nin düzenleyici kurumu da Microsoft’u Tencent ve Sony’den sonra dünyanın en büyük üçüncü video oyunu yayımcısı haline getirmek anlamına gelen anlaşmaya itiraz ediyor. Satın işlemleri, Microsoft’a ‘Call of Duty’ ve ‘World of Warcraft’ gibi popüler serilerin kontrolünü verecek.

Hem FTC hem de İngiliz yetkililer, anlaşmanın Microsoft’un Activision oyunlarını Sony Playstation gibi takip platformlardan alıkoymasına izin vererek oyun endüstrisine zarar verebileceğini iddia ediyor. Öte yandan Microsoft, bazı oyun platformlarıyla söz konusu oyunların erişilebilir kalmasını sağlayacak 10 yıllık lisans anlaşması yapmıştı.

Avrupa Birliği’nin antitröst yetkilileri ise geçen ay Microsoft’un verdiği tavizlerin, rekabet kaygılarını giderdiğini söyleyerek anlaşmayı onaylamıştı.

AB onay verdi: Microsoft, Activision'ı 69 milyar dolara alabilirAB onay verdi: Microsoft, Activision’ı 69 milyar dolara alabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.