Gazetecilikte kritik eşik: Associated Press, ChatGPT’ye arşivini açtı

OpenAI şirketinin büyük sansasyon yaratan yapay zekâ modeli ChatGPT, Associated Press'le önemli bir işbirliği anlaşması yaptı. Buna göre AP, ChatGPT'ye 1985'ten beri ürettiği haber arşivini açacak, ChatGPT de teknolojisini AP'yle paylaşacak.

Bilim Teknoloji 15 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Teknoloji şirketi OpenAI ve uluslararası haber ajansı Associated Press arasındaki iki yıllık anlaşmaya göre, ChatGP, AP’nin arşivine erişecek. AP de OpenAI’nin teknoloji ve ürün uzmanlığına erişim elde edecek.

Bu anlaşma Axios’un haberine göre büyük bir ABD haber şirketi ile bir yapay zeka firması arasında yapılan ilk resmi haber paylaşım anlaşmalarından biri.

Bu sayede yapay zeka, AP’nin 1985’ten bu yana ürettiği yazılı haber arşivine erişerek kendi sistemini eğitebilecek. Anlaşmanın finansal kısmı paylaşılmadı.

Anlaşmanın bir parçası olarak OpenAI, yapay zeka algoritmalarını eğitmeye yardımcı olmak için AP’nin 1985 yılına kadar uzanan metin arşivinin bir kısmını lisanslayacak. AP ise OpenAI’nin teknoloji ve ürün uzmanlığına erişebilecek. Bir sözcü, iki firmanın paylaşımın arka planda nasıl işleyeceğine dair teknik ayrıntılar üzerinde çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

OpenAI’nin işletme müdürü Brad Lightcap, AP’nin “yüksek kaliteli, gerçeklere dayalı metin arşivlerine erişimle birlikte geri bildirimlerinin OpenAI’nin sistemlerinin yeteneklerini ve kullanışlılığını geliştirmeye yardımcı olacağını” söyledi.

AP bu konuda yeni değil. Yaklaşık on yıl önce, kurumsal kazanç raporlarını otomatikleştirmeye başlamıştı ve daha sonra yerel spor etkinliklerini haberleştirmek için otomasyonu kullanmıştı. O dönemden beri otomasyon kullanımını genişletmişti.

Daha yapay zekâya haber ürettirmediler

Bu yılın başlarında AP, yapay zekâ destekli bir arama aracı kullanmaya başlasa da haber üretirken henüz yapay zekâ kullanmaya başlamış değil.

OpenAI ile ortaklık, firmanın gelecekte haber ürün ve hizmetlerinde potansiyel olarak üretken yapay zekadan yararlanmak için sorumlu kullanım durumlarını anlamasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Axios’a göre haber endüstrisi, bir yandan üretimi iyileştirmek için yapay zekadan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını ararken, diğer yandan da çalışmalarını izin veya tazminat olmaksızın yapay zeka algoritmalarını eğitmek için kullanılmaktan koruyor. AP de OpenAI ile anlaşmasıyla, diğer haber merkezleri için üretken yapay zeka konusunda standartlar ve en iyi uygulamaları geliştirmede sektör lideri olmayı umuyor.

AP kıdemli başkan yardımcısı Kristin Heitmann, “AP, fikri mülkiyetin korunmasını ve içerik oluşturucuların çalışmaları için adil bir şekilde tazmin edilmesini sağlayacak bir çerçeveyi kesinlikle desteklemektedir. Haber kuruluşları bunun gerçekleşmesini sağlamak için masada bir koltuğa sahip olmalıdır, böylece büyük ve küçük haber merkezleri bu teknolojiyi gazeteciliğe fayda sağlayacak şekilde kullanabilir” diyor.

ChatGPT'ye erotik öykü yazdırdım, yazdığını sanat eseri sandı: Korkmayın o kadar da erotik değildiChatGPT’ye erotik öykü yazdırdım, yazdığını sanat eseri sandı: Korkmayın o kadar da erotik değildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.