Google şimdi de yapay zekasına yaşam koçluğu yaptıracakmış
Google'ın CEO'su yapay zeka ile ilgili endişelerin geceleri uyumasına engel olduğunu ve yanlış bir şekilde kullanılması halinde teknolojinin 'çok zararlı' olabileceğini söyledi.
ABD’li teknoloji şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ve kasım ayında piyasaya sürüldüğünden beri dünya çapında popüler hale gelen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, bilişim alanında uzman bazı kişiler tarafından kaygıyla karşılanıyor.
Google’ın CEO’su Sundar Pichai, CBS’in ’60 Dakika’ programına verdiği bir röportajda yapay zekanın olumsuz yanları yüzünden gece uyumakta zorlandığını anlattı. Yapay zeka için, “Yanlış kullanıldığında çok zararlı olabilir” diyen Pichai, “Bu konuda henüz tüm cevaplara sahip değiliz ve teknoloji de ilerliyor. Peki bu beni geceleri ayakta tutuyor mu? Kesinlikle” diye belirtti.
Yapay zeka için nükleer silah kullanımını düzenlemek için kullanılan anlaşmalara benzer türden uluslararası bir düzenleme getirilmesi gerektiğini söyleyen Pichai, yapay zekanın hiç olmayan bir şeyi varmış gibi göstermesinin oldukça mümkün olduğunu belirterek, dezenformasyon üretme kabiliyeti sebebiyle verebileceği zararlara değindi.
Aralarında bir dizi teknoloji şirketinin sahibi olan ve çiçeği burnunda X.AI adındaki yapay zeka şirketini kuran Elon Musk’ın da yer aldığı binlerce yapay zeka uzmanı ve araştırmacı, söz konusu teknolojinin geliştirilmesine 6 aylığına ara verilmesi çağrısında bulundukları bir açık mektup imzalamıştı.
Bununla birlikte Google’ın amiral şirketi Alphabet’e bağlı İngiltere merkezli yapay zeka şirketi DeepMind, daha geçen ay yapay zeka destekli sohbet robotu Bard’ı piyasaya sürdü. CEO, kendi yapay zeka teknolojileri Bard’ın halka sunulan versiyonunun güvenli olduğunu belirtti. Bard’ın daha gelişmiş versiyonlarını test etmek için bekleten Google’ın sorumlu davrandığını da sözleri arasına sıkıştırmaya ihmal etmedi.
Pichai’nin bir ilginç itirafı da şirketin yapay zeka teknolojisinin belirli tepkileri nasıl ürettiğini tam olarak anlamadığını söylemesi oldu. CBS muhabiri Scott Pelley ise buna karşılık doğal olarak Google’ın neden anlamadığı bir teknolojiyi halka sunduğunu sordu ve yanıt olarak, “Şöyle açıklayayım. İnsan zihninin de nasıl çalıştığını da tam olarak anlayamıyoruz” dedi.
Toplumun yapay zekadaki hızlı ilerlemelere hazır görünmediğini itiraf eden Pichai, toplumun düşünmeye ve değişime uyum sağlama hızı ile yapay zekanın gelişme hızı arasında uyumsuzluk olduğunu söyledi. Pichai, “Diğer tüm teknolojilere kıyasla, yaşam döngüsünün başlarında daha fazla insanın bu konuda endişelendiğini görüyorum. Bu da beni daha iyimser kılıyor” sözleriyle insanların olası tehlikelere karşı daha uyanık hale geldiğini sözlerine ekledi.
Yapay zekanın ekonomik etkisinin de kritik olacağını belirten Pichai, 5 ila 10 yıl içinde bir radyoloğun yapay zeka asistanıyla çalışabileceğini ve yazarlar, muhasebeciler, mimarlar ve yazılım mühendisleri gibi ‘bilgi çalışanlarının’ bu teknolojiden olumsuz yönde etkileneceklerini söyledi.