Elon Musk, OpenAI’ya rakip olmaya hazırlanıyor: Yapay zeka şirketi kurmuş

Teknoloji şirketleri Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, ortaya çıkan belgelere göre ABD'de X.AI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurdu. Daha geçen ay yapay zeka çalışmalarının 6 aylığına durdurulması için imza atan Musk'ın bu hızlı dönüşü dikkat çekti.

Bilim Teknoloji 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Musk, X.AI şirketinin tek yönetici olarak görünüyor. Fotoğraf: AA

Ortaya çıkan bir belgeye göre Tesla ve SpaceX gibi büyük teknoloji şirketlerinin sahibi olan Elon Musk, ABD’nin Nevada eyaletine yeni bir yapay zeka şirketi kurdu. X.AI adındaki bu yeni şirketin tek yöneticisi olarak Musk’ın ismi geçerken, şirketin sekreterliğinde ise ABD’li milyarderin servetini idare eden eski Morgan Stanley bankacısı Jared Birchall bulunuyor.

Şirketin adı Musk’ın X takıntısına da göz kırpıyor. Zira ABD’li milyarder geçen yıl 44 milyar dolara satın aldığı Twitter’ın adını da kısa bir süre önce X Corp. olarak değiştirdi.

Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’un kurucuları arasında yer alıyordu. Ancak 2018’in başlarında OpenAI’ın mevcut CEO’su Sam Altman ile girdiği güç mücadelesini kaybederek şirketten ayrıldı. ChatGPT’nin politik açıdan önyargılı olmasından şikayet eden Musk, ortaklarına daha fazla gerçeği arayan yapay zeka modelleri yaratmak istediğini söyledi.

Musk bu çerçevede kısa bir süre önce Alphabet şirketine ait yapay zeka laboratuvarı DeepMind’da çalışan bilim insanı Igor Babuschkin’i işe aldı. Konuya aşina kişilerin aktarımlarına göre Babuschkin, OpenAI’daki çalışanları da bu yeni laboratuvar ekibine dahil etmeye çalışıyor ancak bu çabalarında henüz büyük bir yol kat edemedi.

Bununla birlikte ABD’li milyarderin yapay zeka teknolojisinden kaynaklanabilecek riskler konusunda açıklamaları da bulunuyor. Hatta bu çerçevede geçen ay yapay zeka çalışmalarının 6 aylığına durdurulması ve bu teknolojinin düzenlemeye tabi tutulması gerektiği yönündeki açık mektuba pek çok uzman bilişimciyle imza atmıştı.

Elon Musk dahil binden fazla kişi imzaladı: Yapay zeka çalışmalarına ara verilsinElon Musk dahil binden fazla kişi imzaladı: Yapay zeka çalışmalarına ara verilsin

Öte yandan Musk’ın yeni şirketinin haberini yapan Wall Street Journal’ın Twitter paylaşımının altına Altman, “Endişe verici” yorumunu yaptı ve hemen ardından gülme emojisi atarak olayı tiye aldığını gösterdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.