Deezer da yapay zekâya karşı

Deezer yapay zekânın kötüye kullanıma karşı savaş başlattı. Telif haklarının nedeniyle Fransız şirket deepfake şarkıları platformdan bir uygulama aracılığıyla silecek. Hatırlanacağı üzere The Weeknd ve Drake'in sahte düeti geçen ay dijital platformlarda zirveye yerleşmişti.

Kültür Sanat 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Deezer, Fransa'nın yanı sıra Latin Amerika'da da büyük bir pazara sahip.

Deezer, artırılmış gerçekliğe savaş açtı. Dijital müzik dinleme platformu Deezer, yapay zekâyla üretilen şarkıları tespit edip tek tek silecek. Fransız şirket, sanatçıları korumak için yasadışı ve hileli içeriği ayıklamayı hedeflediklerini açıkladı. Deezer CEO’su Jeronimo Folgueira, BBC’ye verdiği demeçte “Şimdi bir duruş sergilememiz gerekiyor. Müzikte çok önemli bir noktadayız.” dedi. Platform bunu teknolojiden faydalanarak gerçekleştirecek. Folgueira’ya göre yeni uygulama sayesinde mevcut sanatçıların sentetik seslerini kullanan şarkılardan başlayarak üretken yapay zekâ ile oluşturulan müzikler tespit edilerek platformdan kaldırılacak.

Deezer yapay zekâya geçit vermeyecek

Deezer’ın hayata geçirdiği karar öncesinde müzik endüstirisinin devi Universal Music Group nisan ayında dijtal platformların kapısını çalmıştı. Universal sanatçısı olan The Weeknd veya artık kullanmayı tercih ettiği gerçek adıyla Abel Tesfaye ve Drake’in sesleri artırılmış gerçeklik kullanılarak kopyalanup sıfırdan bir düet üretilmişti. Şarkı kısa süre içerisinde listelere de girmeyi başarmıştı. Ancak Universal’in telif başvurusu sonrası tüm dijital platformlar telif haklarını gözeterek şarkıyı platformlarından kaldırmıştı.

Müzisyenler de artırılmış gerçeklik teknolojisi konusunda ikiye bölünmüş durumda. Alternatif pop şarkıcısı Grimes sesini herkesin kullanımına açmıştı. Öte yandan 10 Haber’de de geçen ay haberine yer verdiğimiz Sting, sanatçıların müzik üzerindeki yazarlık haklarını korumak için bir savaşla karşı karşıya olduklarını söyledi.

The Weeknd ile Drake'in şarkısı listeleri altüst etti. Ama sorun şu: Müzisyenlerin böyle bir şarkısı yok!The Weeknd ile Drake’in şarkısı listeleri altüst etti. Ama sorun şu: Müzisyenlerin böyle bir şarkısı yok!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.