Advertisement

Google CEO’su, en gelişmiş yapay zekasının beyaz ırkı algılayamamasını eleştirdi: Kabul edilemez

Google'ın en gelişmiş yapay zekası Gemini'nin görsel üretme özelliği beyaz ırkı algılamayıp Nazileri ve Vikingleri siyahi yapınca ortalık karışmıştı. Şimdi Google'ın CEO'su Pichai de durumu eleştirerek, bunun "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Bilim Teknoloji 1 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Gemini'nin eseri siyahi Nazi ve Viking.

Google’ın OpenAI’ın yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’ye rakip olması için piyasaya sürdüğü Gemini başını şimdiden ağrıtmaya başladı. Şirketin en gelişmiş yapay zeka modeli Gemini, geçen yıl öyle bir tanıtıldı ki GPT-4’ün ötesine geçebileceği bile düşünüldü. Ama bir noktada sınıfta kaldı bu teknoloji: Kendisinden insan görüntüleri üretmesi istendiğinde asla beyaz ırk tasvirlerine yer vermiyor; Nazileri, Elon Musk’ı ve Vikingleri siyahi olarak resmediyordu.

Biz de geçen hafta 10’ca bilim arasından bülteninde ele aldık bu konuyu. O zamandan bu yana tepkiler çığ gibi büyüdü. Google CEO’su Sundar Pichai de tepkisini içinde tutamadı, sanki kendi şirketinin ürünü değilmişçesine eleştirdi.

Pichai salı günü Google çalışanlarına gönderdiği e-postada Gemini’ye verilen komutlardan alınan sonuçların önyargılı olmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Pichai şirketin komutlara verilen cevaplarda yapısal değişikliklere gideceğini söyleyerek ekiplerin mevcut sorunları ele almak için “gece gündüz çalıştığını” belirtti.

CEO, “Hiçbir yapay zeka mükemmel değildir, özellikle de sektör yeni yeni gelişirken… Ancak bizim çıtamızın yüksek olduğunu biliyoruz ve ne kadar sürerse sürsün çıtayı yüksek tutmaya devam edeceğiz. Yaşananları gözden geçirecek ve büyük ölçüde düzelttiğimizden emin olacağız” dedi.

Gemini’ye gelen tepkiler, Google’ın neden yıllardır sohbet robotu teknolojisini bir hizmet olarak sunmadığının canlı bir örneği aslında. Ne var ki Google’ın endişeli tutumu, OpenAI ve en büyük hissedarı Microsoft’un ChatGPT’yle büyük sükse yakalamasına neden oldu.

Google’ın aracı Gemini kullanıcıların karşısına ücretli bir hizmet, ayda 20 doların biraz altında, olarak çıktı. Dolayısıyla sohbet robotunu kullanan kişiler bir komut verdiklerinde daha gelişmiş yanıtlar bekliyor. Ne var ki Gemini’nin yanıtları kullanıcıları tatmin eder türden değil. Bu kullanıcılara kendisi de yapay zeka işine giren Elon Musk da dahil.

Mesela Gemini’ye yetkileri sınırlandırılmış bir hükümet ile diktatörler arasından hangisinin daha fazla zarar verdiği sorulduğunda karşılığında alınan cevap “Hangi ideolojinin daha zararlı olduğu konusunda yorum yapmak zor” diyor.

Google’ın sorumluluğu büyük

Gemini gibi sohbet robotları bir cümleyi kurarken bunu istatiksel dil modeline dayanarak en olası kelimeyi üretmek üzerine kurulu. Bu da onları bazen öngörülemez ve kontrol edilmesi zor hale getiriyor. Google ve yapay zeka üzerine çalışan diğer şirketler ürünlerini belli davranışlara yönlendirmek için ek yazılımlara başvuruyor. Mesela Google geçen yıl Gemini ve diğer yapay zeka hizmetlerinin seçimle ilgili belli sorulara yanıt vermesini kısıtlayacağını söyledi. Ancak rakip ürünlerin benzer şekilde yönlendirilmeleri yine benzer şekilde tartışmalı yanıtlar vermeleri riskini doğuruyor.

Google’ın işi ise pek çok şirketten daha zor çünkü sonuç olarak 25 yıllık hayatında kullanıcılarıyla arasında bir güven bağı oluşturmuş şirket var. Şirket geçen yıl sohbet robotu Bard’ı “demo” olarak piyasaya sürdü. Geçen ay bu etiketi kaldıran Google Bard ile Gemini’yi birleştirdi.

Google yöneticilerinin amacı kendi sohbet robotunu milyarlarca kullanıcıya ulaştırmaktı. Ne var ki görsel üretme özelliği fiyaskosuyla pazartesi günü şirketin işlemleri yüzde dört düştü. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki görsel üretme robotu Midjourney’den ücretsiz bir şekilde görsel üretmek mümkün, ChatGPT’nin de ücretsiz GPT-3,5’i iş görür durumda.

Gemini gibi yapay zeka programları internet ortamında var olan her türlü veriyle beslendiği için yanlış bilgi uydurma riski çok yüksek. Araştırmacıların büyük veri setlerindeki yanlış bilgileri ayıklaması kolay bir iş değil. Pichai salı günkü e-postasında çalışanlara Google’ın “bilgileri düzenleme ve evrensel olarak hem erişilebilir hem de kullanışlı hale getirme misyonunun kutsal olduğunu” söyledi ve ekledi: “Ürünümlerimizde her zaman kullanıcılara yararlı, doğru ve tarafsız bilgiler sunmaya çalıştık. İnsanlar bu yüzden bize güveniyor. Gelişmeye devam eden yapay zeka ürünlerimiz de dahil tüm ürünlerimizde aynı yaklaşımı benimsemeliyiz.”

Bu arada Google’ın görsel üretme özelliği birkaç hafta içinde tekrardan hizmete sunulacak. Google’ın ise sarsılan kullanıcı güvenini yeniden sağlaması için vakte ihtiyacı var.

10'ca bilim arasından: Google'ın yapay zekası beyaz ırkı yok sayınca ortalık fena karıştı10’ca bilim arasından: Google’ın yapay zekası beyaz ırkı yok sayınca ortalık fena karıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.