En büyük korkuya bir adım daha… Yapay zeka Google’ı içten fethetmiş, kodlamanın yüzde 25’ini yapıyor
Google gizli pencere modunu kullanırken verilerinin gizlendiğini düşünen kullanıcıları yanılttığı gerekçesiyle suçlandığı davada uzlaşmayı kabul etti. Şirket milyonlarca veriyi silecek ama verilerini topladığı kullanıcılara ödeme yapmayacak.
Google önümüzdeki aylarda Adalet Bakanlığı ile karşı karşıya geleceği büyük antitröst davasından önce kenarda köşede birikmiş davalarını çözme yarışına girdi. Bu davalardan biri şirketin Chrome tarayıcısını kullanan milyonlarca kişiyle ilgili topladığı verilerle ilgili.
Chasom Brown ve diğer Chrome kullanıcılarının Google’a açtığı dava Chrome’un adı üstünde gizli kalacağına inandıkları gizli pencere modunu kullanırken şirketin bu aktiviteler hakkında bilgi topladığı üzerineydi. Pazartesi günü şirket hakkındaki davayı kabul ederek milyonlarca Chrome kullanıcısından topladığı verileri silmeyi kabul etti.
Google gizli mod iddialarına bir son vermek için hizmet açıklamasına Google’ın özel pencere kullanımındaki verileri topladığı konusunda kullanıcıları bilgilendirici bir madde ekleme sözü verdi ki kullanıcılar artık gizli pencere açtıklarında ana sayfada bu açıklamayı görebiliyorlar.
Google ayrıca önümüzdeki beş yıl gizli modda üçüncü taraf çerezlerini otomatik olarak engelleyen ve internet kullanıcılarının girdikleri siteler tarafından ne kadar izlenebileceğini sınırlayan bir değişikliği kabul etti. Şirket kullanıcıların gizli pencereye ne zaman geçtiklerini tespit eden teknolojisini de kullanmayı bırakacak. Böylece artık insanların gizli pencere kullanma tercihlerini takip edemeyecek.
Wall Street Journal’da çıkan habere göre Google çalışanları arasındaki iç yazışmalar, 2022’de bazı şirket çalışanlarının gizli mod pazarlama stratejisinin yanıltıcı olmasından dolayı endişe duyduğunu gösteriyor, bazıları ise bu konuyu gülünç bulmuş.
Şirket uzlaşmanın bir parçası olarak davacılara ödeme yapmayacak ama kişilerin bireysel olarak tazminat için şirkete dava açma hakkı var. Bu arada Google uzlaşmayı kabul etse de yetkilileri söz konusu davayı “gereksiz” bulduklarını söylüyor. Google sözcüsü Jose Castaneda “Davacılar başta 5 milyar dolar istiyordu ama aldıkları şey sıfır. Hiçbir zaman bir kişiyle ilişkilendirilmemiş ve hiçbir zaman kişiselleştirme amacıyla kullanılmamış eski teknik verileri silmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Davacıların avukatlarından David Boies ise uzlaşmayı “önde gelen teknoloji şirketlerinden dürüstlük bekleme ve onlara hesap sorabilme konusunda tarihi bir adım” olarak niteliyor. Aslında bu davayla ilgili olarak duruşmanın şubat ayında başlaması gerekiyordu ama taraflar aralık ayında anlaşmaya varmışlar. Google her ne kadar veri toplama işinin bireyler için “zararsız” olduğunu söylese de yeni anlaşmanın Google’ın bizzat kendi tahminlerine göre milyarlarca dolar değerindeki kullanıcı verilerini gizlice toplamasının önünde engel oluşturacak.
Bu Google’ın dört ay içinde çözüme ulaştırdığı dördüncü dava oluyor. Bu davalar için şirket bir milyar doların üzerinde harcama yaptı. Sebebi ise Adalet Bakanlığı’nın geçen yıl başlattığı antitröst davasının önümüzdeki aylarda bir sonuca ulaşmasının beklenmesi.
Google’ın son aylarda çözüme ulaştırdığı davalar arasında Android cihazlarda kullanıcılardan uygulama içi işlemler için gereksiz ücretlendirmeler yolcuyla tüketicilerden daha fazla ücret alması vardı. Google aralık ayında hem ABD’deki eyaletlere 700 milyon dolar aktarmayı hem de Play Store’da birtakım değişiklikler yapmayı kabul etti.
Bundan altı hafta sonra da şu anda kullanımda olmayan Google+ kullanıcılarının özel bilgilerini uygunsuz şekilde paylaşmakla suçlandığı davayı çözüme kavuşturdu. Mart ayında ise patentli tasarımlarını çalmakla suçlandığı için Singular Computing adındaki bir şirkete ne kadar olduğu açıklanmayan bir tazminat ödemeyi kabul etti. Halbuki önceden Google bu tasarım çalma iddiasını reddediyordu.