Şeffaf yapay zeka çağı: Google, yapay zekası Gemma’nın kodlarını herkese açtı

Meta büyük dil modeli Llama'nın kodlarını herkese açık yaptığında rakip şirketlerin eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Şimdi Google da Meta ile aynı yola girdi. Gemini'yı açık kaynak yapmadı ama Gemma'nın kodlarını yayınladı.

Bilim Teknoloji 23 Şubat 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Bu yılın en büyük küresel riski haline gelen yapay zeka kaynaklı dezenformasyon ve seçim hileleri nedeniyle Davos zirvesi konuyu baş gündem maddesi olarak oturumlarına koydu.

Meta geçen yıl yapay zeka destekli sohbet robotu yapmak için gereken ham bilgisayar kodunu paylaştığında rakip şirketler demediğini bırakmamış, Meta’yı yapay zekayı tam olarak anlayamamakla suçlamıştı. “Yapay zekayı anlamamak” suçlamasını, teknolojinin üç babasından biri olan Yann LeCun’a sahip Meta’ya yöneltmişlerdi. Meta ise tüm bu eleştirilere, teknolojinin sınırlarını anlamazlarsa tehlikelere karşı önlem alamayacaklarını söyleyerek karşılık vermişti.

Meta’nın savunması artık zemin kazanır bir hale geldi. Yapay zeka teknolojisinin şeffaflıktan uzak bir şekilde gizlenmesini eleştiren o şirketlerden bazıları şimdi Meta’nın yolundan gidiyor. Bunlardan biri de Google. Aylarca tüm çalışmasını kendine saklayan ve sonrasında bizlere Gemini’yi tanıtan Google çarşamba günü kendi dil modelinin bilgisayar kodunu yayınladı. Şirket kodu paylaşırken Meta’nın aylar önce dile getirdiği açıklamayı tekrarladı: Büyük dil modellerini herkese açık paylaşmanın faydaları olası risklerinden daha ağır basıyor. 

Şirketin blog yazısında, diğer şirketlerin ve bağımsız çalışan yazılımcıların Google’ın kendi sohbet robotuna benzer sohbet robotları oluşturmasına yardımcı olabilecek iki dil modeli yayınladığı belirtiliyor. Gemma 2B ve Gemma 7B olarak adlandırılan bu modeller Google’ın en güçlü dil modelleri değil belki de ama şirkete göre ikisi de sektörün önde gelen sistemlerinden çoğuna rakip olacak nitelikteler.

Google DeepMind ürün yönetimi direktörü Tris Warkentin verdiği bir demeçte, “Üçüncü taraf yazılımcı topluluğuyla yeniden etkileşime geçmeyi ve Google tabanlı dil modellerinin modern yapay zekanın oluşturulmasında sektörün standardı haline gelmesini istiyoruz” dedi. Bununla birlikte Google esas yapay zeka modeli Gemini’nin bilgisayar kodlarını ücretsiz bir şekilde paylaşmak için bir planları olmadığını belirtiyor. Şirkete göre Gemini çok daha ileri seviye olduğu için kodları paylaşmak faydadan ziyade zararı dokunabilir.

Google bu ayın başlarında Gemini’nin en güçlü versiyonunu kullanıcıların hizmetine sundu, tabii belli bir ücret karşılığında. Ne var ki hizmeti kullanmaya başlayan bazı internet kullanıcıları Google’ın geçen yıl anlattığı kadar güçlü bir modelle karşılaşmadıklarından şikayetçi.

Yapay zekanın son oyuncusu 'Gemini' kullanıma açıldı: Google da yarıştaYapay zekanın son oyuncusu ‘Gemini’ kullanıma açıldı: Google da yarışta

OpenAI şeffaflıktan yana değil

Google’ın sohbet robotlarının kaynak kodlarını herkesle paylaştığı bir dönem vardı ama bu dönem OpenAI’nın ortaya çıkmasıyla kapandı. Yapay zeka aslında uzun zamandır hayatımızda ama onu popüler hale getiren, rekabeti güçlendiren şirket OpenAI oldu. Google’ın yazılımcı ilişkilerinden sorumlu yönetici yardımcısı Jeanine Banks, tekrardan açık kaynağa geçmelerinde yazılımcıların ilgisinin etkili olduğunu söylüyor.

Şimdilik herkesçe en ileri büyük dil modeline sahip olduğu düşünülen OpenAI gibi bazı şirketler, söz konusu teknolojinin dezenformasyon, nefret söylemi ve diğer toksik içerikleri yaymak için kullanılabileceğinden endişe duyduğunu söyleyerek yazılımları konusunda çok daha ketum hale geldi. Hatta OpenAI’nın şeffaf olmamaktaki tavrının, “Ben dil modelime güveniyorum, çevreye güvenmiyorum” noktasında olduğunu söylemek çok yanlış olmaz.

Şirket Gemma’yı açık kaynak yapacak olsa da tedbiri elden bırakmamakta kararlı. Açıklamasına göre Gemmaların tehlike yaratmayacak şekilde kullanılması için çalıştıklarını ve iki dil modelinin de dezenformasyon ile diğer zararlı içeriklerin yayılması amacıyla kullanılmasının yazılım lisansının ihlali olarak görüleceğini belirtti.

Meta’nın yapay zeka alanındaki çalışmalarının başında olan Yann LeCun, yapay zeka teknolojisi Google, Microsoft ve Meta gibi şirketlerin kontrolünde olduğu müddetçe ne tüketicilerin ne de hükümetlerin yapay zekayı benimseyeceğini düşünüyor. Geçen yıl New York Times’a konuşan bilim insanı, “Bütün yapay zeka sistemlerinin birkaç güçlü Amerikan şirketinin kontrolünde olmasını ister miydiniz?” sorusunu yöneltmişti.

Samanyolu sandığımız kadar aykırı değil, Darth Vader'ın 'evi' Mustafar gerçek olduSamanyolu sandığımız kadar aykırı değil, Darth Vader’ın ‘evi’ Mustafar gerçek oldu

OpenAI CEO'su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilirOpenAI CEO’su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.