Yapay zekanın son oyuncusu ‘Gemini’ kullanıma açıldı: Google da yarışta

Microsoft'un ChatGPT'si ile girdiği yarışta bir süredir geriden gelen Google, yapay zekası 'Gemini'ı kullanıma açtı. Google'da arama yapan herkes Gemini'ı da otomatik kullanabilecek, ayrı bir uygulaması olmayacak.

Bilim Teknoloji 9 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Google 'Bard' ile yapamadığını Gemini ile başarabilecek mi?

Google ChatGPT’nin rakibi olarak konumlandırdığı sohbet botu ‘Gemini’i kullanıma sundu. Hem masa üstünde hem de iOS ve Android’lerde çalışan programın ayrı bir uygulaması yok; Google  app üzerinden ulaşılıyor. Gemini; gmail, docs, sheets gibi diğer Google uygulamalarında da çalışacak.

Aslında bu Google’ın yapay zeka yarışındaki ilk hamlesi değil. Şirket, ‘ChatGPT’ ile rekabet edebilmek için ‘Bard’ (Kelt kültüründe halk şairi) adlı sohbet botunu geçen yıl tam bu günlerde tanıtmıştı. Ancak sorulara verdiği yanlış cevaplar Bard’ın yetersiz olduğunu gösterdi. Hatta bu hatalar yüzüden şirketin hisselerinde 100 milyar dolar kayıp oldu.

Google’ın isimlere önem verdiği belli. Bard’la tökezleyen şirket, bünyesindeki en önemli iki yapay zeka araştırma grubu Google Brain ve DeepMind’ı birleştirdi ve Gemini üzerinde çalışmalarını istedi. Latince’de ‘ikiz’ anlamına gelen ‘Gemini’ işte bu birleşmeyi simgeliyor.

Gemini adının nereden geldiğini kendisi anlattı

Bir başka sebep de Gemini’ın “çok modlu” modellere doğru atılmış bir adım olması.  Bu, birden fazla türde girdiyi (metin, resim, kod vb.) işleyebilme ve anlayabilme anlamına geliyor. Gemini takımyıldızındaki ikizler, bu çift yeteneği temsil ediyor.

Verge yayımlanan değerlendirme yazısında Gemini için “bazı açılardan sadece ismi değişen Bard’ın yeniden lansmanı” diyor.

Ancak Gemini’ın kendisine “Kullanıcılara ne vaat ediyorsun” diye sorduğunuzda size şu uzun cevabı veriyor:

* Gemini hem metni hem de görüntüleri yorumlayabilir, bu nedenle yalnızca bir formatı anlayan modellere kıyasla daha kapsamlı yanıtlar sunar. Örneğin, bir görüntü hakkında soru sorabilir veya bir grafikteki bilgileri bir metinle karşılaştırmasını isteyebilirsiniz.

* Gemini mevcut bir kodu açıklamanın yanı sıra, istekleriniz doğrultusunda yeni kod parçacıkları üretebilir, programlama görevlerini kolaylaştırır.

* Gemini, yaratıcılığı artırır. Fikir üretmeniz, bir metin taslağını geliştirmeniz veya açıklamanıza uygun bir görüntü oluşturmanız için yardım edebilir.

* Google aramalarından sadece link değil karşılaştırma, özet ve  karmaşık sorulara doğrudan yanıtlar verebilir.

* Geniş dokümanları özetleyerek, toplantı notlarını sorunsuz bir şekilde çevirerek veya e-posta taslakları oluşturarak işte verimliliği artırır.

* Konu ne olursa olsun sizinle beyin fırtınası yapar, yaratıcılığınızın sınırlarını zorlar.

Programın standart versiyonu ücretsiz.’Gemini Advanced’ için ilk iki ay ücretsiz olmak üzere ayda 20 dolar (613 lira) ödemek gerekiyor. Bu programı alanlara Google 2 terabayt’lık Google Drive depolama alanı veriyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.