‘Yapay zekanın babası’ Google’dan ayrıldı: Sebebi bizi bekleyen tehlikeler
Yapay zekaya bir şey sormadan bir daha düşünün! Çünkü Google yapay zekanın kullanımındaki artışla birlikte gelen enerji ihtiyacını karşılamak için yüzünü nükleere döndü.
Yapay zeka kullanımı o kadar arttı ki teknoloji devleri artık enerji ihtiyacına yetişemiyor. Google dünyada bir ilke imza atarak yapay zeka kullanımındaki artış nedeniyle doğan enerji ihtiyacını karşılamak için küçük modüler reaktörlerden (SMR) enerji satın almak için anlaşma imzaladı.
ABD’li teknoloji devinin Kairos Power ile yaptığı anlaşmaya göre Google altı ya da yedi reaktörden toplam 500 megavat güç satın alacak. İlk küçük modüler reaktörün 2030’a kadar devreye alınması planlanıyor. Anlaşmanın finansal detayları ya da bu santrallerin ABD’nin neresine yapılacağı net değil.
Google nükleer aracılığıyla büyük miktarda elektrik gerektiren veri merkezlerine güç sağlamak için düşük karbonlu çözüm hedefliyor. Alphabet’in sahibi olduğu Google nükleeri enerji ihtiyacını güvenilir şekilde karşılayacak, temiz, 7/24 çalışan bir güç kaynağı olarak nitelendiriyor.
Şirketin enerji ve iklim direktörü Michael Terrell şebekenin büyük bilimsel ilerlemeleri destekleyen, işletmeler ve müşteriler için hizmetleri iyileştiren, ulusal rekabet gücünü ve ekonomik büyümeyi yönlendiren yapay zeka teknolojilerini desteklemek için yeni elektrik kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Yapay zekanın ve bulut depolama pazarlarının büyümesi, teknoloji şirketlerinin elektrik taleplerini artırıyor. Microsoft, geçtiğimiz ay Three Mile Island’dan enerji almak için bir anlaşma yapmıştı. Beş yıldır aktif olmayan Pensilvanya’daki tesis, mart 1979’da ABD tarihindeki en ciddi nükleer erimenin yaşandığı santraldi. Amazon da mart ayında Talen Energy’den nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezi satın aldı.