Google’da Filistin isyanı: Çalışanlar yönetici ofisini işgal etti, 28 kişi kovuldu

Google çalışanları bir süredir şirketin İsrail ile Nimbus Project'e girmesini Filistinlilere daha da zarar vereceğini gerekçe göstererek protesto ediyor. Dokuz çalışan Cloud biriminin yöneticisinin odasını işgal edince 28 kişi işten çıkarıldı.

Bilim Teknoloji 18 Nisan 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Google Cloud'un yöneticisinin odasını işgal edenler, tişörtlerinde de "Google soykırıma karşı" yazıyor.

Google çalışanlarının son haftalarda giderek büyüyen protestolarına teknoloji devinin cevabı isyan edenlerden bazılarını işten çıkarmak oldu. Şirket içinde çıkan isyanın sebebi Google’ın İsrail hükümetiyle yaptığı 1.2 milyar dolarlık anlaşmaydı. Project Nimbus adındaki proje İsrail’in güvenlik birimlerine bulut hizmeti sunmayı amaçlıyor.

Amazon’un da dahil olduğu proje İsrail’in Filistinlileri takibini artırarak yasa dışı veri toplama uygulamalarını genişletecek. Sağlanacak hizmetler arasında yapay zeka uygulamaları da var. Anlaşma Gazze’deki savaşın başlamasının ardından imzalandı, yani Filistin’deki can kayıplarının had safhada olduğu bir dönemde yapıldı. Bu arada Gazze’deki savaşta hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 34 bini geçti.

Hem Google’ın hem de Amazon’daki bazı çalışanlar bu anlaşmayla İsrail’e Gazze ve Batı Şeria’da Filistinlilerin öldürülmesine ya da zarar görmesine neden olabilecek bir ileri teknoloji sağlanacağını savunuyor. Anlaşmaya karşı çıkan Google çalışanları protestolara başladı. Şirketin New York, Sunnyvale ve Seattle’daki ofislerinde 200’den fazla Google çalışanı oturma eylemleriyle anlaşmaya karşı çıktı.

Google’ın çatı şirketi Alphabet 2023 yılı sonunda toplam işgücünün 180 bin civarında olduğunu açıklamıştı. Bu işgücünün büyük kısmını Google çalışanları oluşturuyor. Google protestolara katılanların sayısının genele göre az olduğunu söylüyor.

Google Cloud’un yöneticisinin odasını işgal edince önce tutuklandılar, sonra işten atıldılar

Google 28 çalışanı işten çıkardığını doğruladı. Karar dokuz çalışanın Google’ın Cloud’un başındaki Thomas Kurian’ın ofisinde oturma eylemi yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmalarından saatler sonra açıklandı. Bu dokuz kişi işten kovulan 28 kişinin içinde. Protestoda yer almadığı halde tutuklanan 19 kişiye ise işten kovuldukları mesajla iletilmiş.

Şirket sözcüsü Anna Kowalczyk kovma kararını alma sebebi olarak bu kişilerin diğer çalışanların işlerini yapmasına fiziksel olarak engel olmalarını gösterdi. Kowalczyk, “Ofisten ayrılmaları için çok kez talepte bulunmamıza rağmen ayrılmadılar. Ofisin güvenliğini sağlamak için devreye kolluk kuvvetleri girdi” dedi. Sözcü ayrıca sözleşmenin askeri işlerle ilgili olmadığını iddia etti.

Protestoları organize eden grupların sözcüsü olan Jane Chung işten çıkarılan bazı çalışanların oturma eylemlerine katılmadığını, daha az provokatif eylemler yaptıklarını söyledi. Mesela bazıları organizatörlerin dağıttığı tişörtlerden almış, bazıları dışarıda el ilanı dağıtmış ya da oturma eylemi yapanların yanında durmuş.

‘Kendini açık görüşlü’ olarak tanımlayan Google’ın sınavı

Google’ın New York ofisinde 10 saatten uzun süren protestodan sonra tutuklandıklarını söyleyen YouTube yazılım mühendisi olan Zelda Montes şirketi ülkenin çalışanları koruyan yasalarına aykırı davranmakla suçluyor. ABD’nin iş kanunu çalışanlara çalışma koşullarıyla ilgili toplu eylem yapma hakkı tanıyor.

Google kendisini tartışma kültürünü destekleyen bir şirket olarak tanıtsa da son yıllarda çalışanların aktivizmi bu bağlılığını test eder oldu. Örneğin şirket içi cinsel tacizi protesto etmek için grev düzenleyen çalışanlar, Google’ın kendilerini cezalandırdığını söylemişti. San Francisco Eyalet Üniversitesi profesörü John Logan Bloomberg’e verdiği demeçte Google gibi teknoloji şirketlerinin daha eşitlikçi ve çalışan çeşitliliği bakımından zengin olmalarıyla ünlendiklerini ama çalışanlarının aktivistliğiyle karşılaştıkları anda acımasızlaştıklarını belirtiyor.

Google’ın küresel güvenlik biriminin başındaki Chris Rackow’un çarşamba günkü gözdağı ilgi çekiciydi. Şirketin gerekirse daha fazla eylemde bulunacağını vurgulayan Rackow “Çalışanlarımızın büyük çoğunluğu doğru şeyi yapıyor. Eğer ki siz politikalarımızı ihlal edecek davranışlarda bulunmaya kalkışan az kişiden biriyseniz tekrar düşünün. Şirket bunu oldukça ciddiye alıyor. Şirketin düzenini bozacak her türlü yıkıcı davranışa karşı harekete geçeceğiz. Buna iş sözleşmesinin feshi de dahil” dedi.

200’den fazla Google çalışanı İsrail ile yapılan teknoloji anlaşmasına karşı ayakta; peki bunun yapay zekânın geleceğiyle ilgisi ne?200’den fazla Google çalışanı İsrail ile yapılan teknoloji anlaşmasına karşı ayakta; peki bunun yapay zekânın geleceğiyle ilgisi ne?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.