CHP’de Hatay tartışmasına noktayı Savaş koydu: Genel başkan, ‘Adayımız sensin’ dedi

CHP’de 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’daki yıkımda sorumluluğu olduğu gerekçesiyle yeniden aday gösterilmesi eleştirilen Lütfü Savaş kendi adaylık tartışmasına son noktayı koydu. Savaş “Genel Başkanla konuştum ‘Adayımız sensin’ diyor” dedi.

Siyaset 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Lütfü Savaş'ın açıklamasından bir kare

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler yaklaşırken Cumhuriyet Halk Partisi’nin Hatay Büyükşehir Belediyesi adayıyla ilgili tartışmalar ilginç biçimde devam ediyor. Tartışmalar, 6 Şubat depremi yıldönümünde Hatay’daki yıkımda sorumluluğu olduğu gerekçesiyle eleştirilen Lütfü Savaş sert bir biçimde protesto edilmesiyle yeniden başladı. Savaş daha önce CHP tarafından Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ilan edilmişti ama protestolar onunla ilgili tartışmayı yeniden başlattı.

CHP yönetimi daha önce Savaş’ın adaylığının gerekçesini ‘anketlerde önde görünmesi’ olarak açıklamıştı. Protestoların ardından Genel Başkan Özgür Özel’in kurmaylarından art arda “Halkın isteklerine kulak tıkayamayız. Savaş’ın adaylığı yeniden değerlendirilir” açıklamaları geldi. Bir anda Savaş’ın yerine düşünülen isimler yazılıp çizilmeye başlandı. Önceki gün akşam saatlerinde Lütfü Savaş sosyal medya hesabından açıklama yayınlayarak “Hiçbir siyasi rant Hatay’dan değerli değildir. Ne yaparlarsa yapsınlar ayrışmayacak ve her zaman dayanışmayla ayakta kalacağız” dedi ve dün saat 15.00’de açıklama yapacağını duyurdu. Savaş’ın duyurusunun ardından bu kez de adaylıktan çekileceği iddia edildi. CHP’den Grup Başkan Vekili düzeyinde bir kez daha “Adayı yeniden değerlendireceğiz” açıklaması geldi.

Hatay için ismi öne çıkan Suzan Şahin: Lütfü Savaş’tan vazgeçmek için aklını peynir ekmekle yemiş olmak lazımHatay için ismi öne çıkan Suzan Şahin: Lütfü Savaş’tan vazgeçmek için aklını peynir ekmekle yemiş olmak lazım

Savaş: Genel Başkan ‘Adayımız sensin, kazanacağız’ dedi

Ancak dün saatler 15.00’i gösterdiğinde Savaş kameralar karşısına geçti ve adaylıktan çekilmeyeceğini söyledi. Üstelik adaylığının devam etmesiyle ilgili olarak CHP lideri Özgür Özel’in de desteğini aldığını ifade etti. Savaş protestolarla ilgili olarak ise “kumpas” dedi. Anmada siyasilere tepki gösteren Gökhan Zan’ı da eleştirdi. Lütfü Savaş “Genel Başkanımızla konuştum, duruşu net. ‘Adayımız Lütfü Savaş, seçimi kazanacağız’ diyor” dedi.

Konuşmasının başında “Süreçte elbette hatalarımız, eksiklerimiz, yetişemediklerimiz olmuştur. Ben Hataylılardan gelen tüm sitemleri baş tacı ederim. O sitemler, o eleştiriler benim yoluma ışık olur. Ama biz, Hatay’da oynanmak istenen oyunları biliyoruz. Hatay’ı CHP’li bir başkanın yönetmesini istemeyenleri biliyoruz. Ben Hatay’da imar rantına izin vermeyeceğim. Hatay’ı tehditlere asla teslim etmeyeceğim. Hatay’da sığınmacı işgaline sessiz kalmayacağım. Korkmayacağım, sinmeyeceğim, yılmayacağım… Bugün türlü provokasyonlarla, siyasi rant oyunlarıyla, tehditlerle, sıcak evlerinden şehrimizi hiç bilmeden ahkam kesenlerle de boğuşuyoruz! Kimse merak etmesin bunlarla mücadele edecek gücümüz ve birliğimiz, kararlılığımız var.  Hatay’ın demografik yapısını ve barış-hoşgörü ortamını bozacak hiçbir şey yapılmasına asla müsaade etmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyorum” dedi.

Protestolara ‘kumpas ve provokasyon’ dedi

Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Savaş başta kendisi olmak üzere siyasilere yönelik protestoları “kumpas ve provokasyon” diye niteledi ve olayı şöyle anlattı:

“6 Şubat yıldönümü anma törenlerinde yaşadıklarımız sadece provokasyon mu? Elbette değil. Siyasileri protesto edenlerin hepsi mi provokatör? Kesinlikle hayır! Hataylılar haklı olarak çok kızgın ve öfkeli, canları çok yandı. Herkesi protesto etmek haklarıdır. Ancak Belediye Başkanı olarak bazı provokasyonların beklendiğini biliyordum. Bazı gruplar hazırlık yapıyor diye uyarıldım. Ben her zaman toplum içinde olan bir insanım. Sayın Genel Başkanım Özgür Özel ve İBB Başkanımız ile toplumun içinden anıta yürüdük. Hiçbir sorun yoktu ama maalesef orada provokasyonla karşılaştık. Siz muhalefet partisi liderini, Büyükşehir Belediye Başkanını protesto ettirmek isteyebilirsiniz, durdurmayabilirsiniz ama Sağlık Bakanı gelmiş, orada her şey olabilirdi. Din adamlarımız konuşurken üstlerine su şişeleri, çakmaklar atıldı. İçimize kadar girip slogan atan insanlar vardı. Müftünün hemen yan tarafında bir kişi çıkıp sağlık bakanına sataştı. Halkımız için herkes için daha ciddi güvenlik tedbiri alınmalıydı. Hatay halkının karşı karşıya olduğu temel problemlerin ve ihtiyaçların göz ardı edilmesine neden olan bunların, bu linç kampanyasının sebebini hepimiz biliyoruz. Orada birinin elinde silah olsaydı, bomba olsaydı, birini öldürseydi, bütün dünya bizi konuşacaktı. Sayın Cumhurbaşkanımız bir yere giderken önden önlem alınıyor, burada da alınmalıydı.”

‘Onları harekete geçiren bir Gökhan Zan vardı’

Savaş anmada siyasilere tepki gösteren Gökhan Zan için ise “Hatay’ı kimseye teslim etmeyeceğiz. Bana gösterdikleri tepkilerin en az 100 katını bakanlara gösterdiler. Bakanları bile konuşturmayan bir kitle vardı. Onları da harekete geçiren bir Gökhan Zan vardı. Bana karşı bir kumpas var nedenini bilmiyorum. Benim geldiğim süre içinde insanlar huzur içinde dua ederek geliyordu. Orada provokasyonlar esnasında birinin elinde silah olabilirdi. Gökhan Zan futbolu bıraktığında ben ona kucak açtım. Onu maaşlı elemanım gibi futbol takımımda çalıştırdım. Onun şahitliğini biz yaptık. Bizim aramızda hiçbir kırgınlık yoktu. Ne olduysa Volkan hocanın Hatay’a gelmesiyle oldu. Biz daha iyi teknik direktör görmek istedik” dedi.

Tepkilerin odağındaki Lütfü Savaş'tan açıklama: Tepkilerin odağındaki Lütfü Savaş’tan açıklama: “Ne yaparlarsa yapsınlar ayrışmayacağız”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.