İYİ Parti’de Ankara çatlağı: GİK üyesinden başkan adayına ‘vicdan’ yanıtı

İYİ Parti'nin Ankara adayı Yıldırım CHP'nin adayı Yavaş'ın yönetimindeki belediyede usulsüzlük olduğunu iddia etti. Yıldırım'ın bu sözlerine İYİ Parti GİK üyesi Tiryaki'den tepki geldi, bunları bilen İYİ Parti'lilerin konuşması gerektiğini söyledi.

Siyaset 13 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Cengiz Topel Yıldırım (solda), Uğurhan Ferudun Berat Ti̇ryaki̇ (sağda).

Genel seçimlerden sonra muhalefete sert sözlerle yüklenen ve seçime ittifaksız, işbirliksiz girme kararı alan İYİ Parti bu nedenle çok sayıda üye ve yöneticisini kaybetti. Öyle ki bir dönem İYİ Parti içindeki kriz siyaset arenasının en sıcak başlıklarını oluşturuyordu. İYİ Parti’yi eleştiren üyeler partiden ayrılıyor ya da parti lideri Meral Akşener’in tepkisini çekiyordu.

Büyükşehirlerden aday çıkarma kararı alan İYİ Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan Adayı Cengiz Topel Yıldırım olmuştu. Yıldırım da kampanyasını ağırlıklı olarak CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ı eleştirmek üzerine kurdu. TV100’de soruları yanıtlayan Yıldırım’a CHP lideri Özgür Özel ve Mansur Yavaş ile görüşüp CHP Mamak Belediye Başkan adayı olmak istediği iddiası soruldu. Yıldırım görüşmeyi doğruladı ancak talebi olmadığını söyledi. Görüşmede konuşulanları açıklaması durumunda Özel ve Yavaş’ın zor durumda kalacağını iddia etti.

Yıldırım “Şu an Mansur Yavaş yönetimindeki Ankara Basın Yayın Dairesinde yaklaşık çalışan personel sayısı 27 kişi. Belediye’nin personel sayısı 27 kişi. Fakat Basın Yayın Dairesi’nde 308 kişi de belediye şirketleri bünyesinde çalışıyor. Belediye şirketinden hizmet almıyorsun, bunu kendi Belediye’ndeki Basın Yayın Dairesi’nde giderleştiriyorsun. 308 kişi çalıştırıyorsun. Trol ordusu var ya, işte bu. Bunlara beş yılda yaklaşık ödenen para 739 milyon. Güncellenmiş rakamla. İşte Mansur Yavaş Belediyeciliği. Bu 308 kişi niye Basın Yayın Dairesi’nin bütçesinde giderleştirilmiyor? Niye başka şirketin bütçesinde?” dedi. Bu sözlere partisinin GİK üyesinden tepki geldi.

İYİ Parti GİK üyesinden tepki

İYİ Parti GİK Üyesi Uğurhan Ferudun Berat Tiryaki sosyal medya hesabından Yıldırım’ı eleştirdi ve proje anlatmak yerine Mansur Yavaş yönetimine yolsuzluk iddiasında bulunduğunu söyledi. Bu kampanya dilini tasvip etmediğini söyleyen Tiryaki hala İYİ Parti GİK içinde, hatta genel başkan yardımcıları içinde bizzat kendisi, eşi, çocuğu, akrabası olanların ABB’ye bağlı iştiraklerde yönetim kurulu üyesi olarak çalıştığını belirtti ve sorularını sıraladı.

Tiryaki’nin paylaşımı şu şekilde:

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayımız kampanyasının ilk gününden beri nasıl bir belediye başkanlığı yapacağını, gerçekleştireceği projeleri ve neden “en iyisi” olduğunu anlatmak yerine Mansur Yavaş ve yönetiminin özellikle belediye iştiraklerindeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını anlatıp durmaktadır.

Kuruluş sürecinin ilk anından beri emek vermiş bir İyi Partili, Ankara eski il başkanı, hali hazırda GİK üyesi ve Ankaralı bir vatandaş olarak bu kampanya dilini ve yöntemini kesinlikle tasvip etmiyorum. Ancak bu adayın kendi tercihidir, yol kendi yoludur. Meselenin beni ahlaken ve vicdanen rahatsız eden çok daha önemli bir boyutu bulunmaktadır.

Halen İyi Parti Genel İdare Kurulu içinde, hatta Genel Başkan yardımcıları içinde bizzat kendisi, eşi, çocuğu, yeğeni, kuzeni veya akrabası Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iştiraklerde yönetim kurulu üyesi olan insanlar vardır. Bu da gizli saklı değil; açık, aleni ve bilinen bir durumdur. Bu sebeple buradan muhataplarına sormak istiyorum:

Bu kimseler veya yakınları,

İyi Parti adayının bahsettiği yolsuzluk iddialarına şimdiye kadar şahit olmuş mudur?
Şahit olmuşlarsa neden susmuşlardır? Neden görevlerine devam etmektedirler?
Şahit olmamışlarsa, iddialar asılsızsa, niçin bu ithamlara sessiz kalmaktadırlar?
Bu tarz bir iftira siyasetini hangi ilkeyle meşrulaştırmaktadırlar?

İyi Parti rekabetle hakareti; siyasetle intikamı birbirine karıştıran bir yaklaşıma alet edilemez. Türkiye’yi yönetme iddiasıyla ve yönetebilecek kadrolarla kurulmuş İyi Parti, Hiç kimsenin kişisel intikam aparatı olarak kullanılamaz. Bu yüzden sözü edilen belediye iştirakleriyle ilgili iddialara iştiraklerle yakın ilişkide olduğunu bildiğim İyi Partililer, Ahlaken ve vicdanen kamuoyu önünde yanıt vermekle yükümlüdürler.”

Muğla'da İYİ Partili Süer, CHP'li Aras'a çıkıştı: Sizinle tokalaşmamMuğla’da İYİ Partili Süer, CHP’li Aras’a çıkıştı: Sizinle tokalaşmam

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.