GPT-4o sonrası masadan bir kişi eksildi: Baş bilim insanı Ilya Sutskever OpenAI’dan ayrılıyor

OpenAI'ın kurucularından ve baş bilim insanı olan Ilya Sutskever şirketten ayrılma kararı aldı. Sutskever, geçen yıl kısa ömürlü darbede rol oynamıştı. Şirketten ayrılması ise yapay zekada yeni bir çağ açacak GPT-4o'ın lansmanına denk geldi.

Bilim Teknoloji 16 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ortadaki kişi Ilya Sutskever, en sağdaki ise şirketin yeni baş bilim insanı Jakub Pachocki. Ilya'nın sağında Sam Altman ve şirketin Baş Teknoloji Uzmanı Mira Murati var. Fotoğraf: Ilya Sutskever/X

Dünyanın en popüler yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ın kurucu ortağı ve baş bilim insanı Ilya Sutskever yıllardır emek verdiği şirketten ayrıldı. Şirketin CEO’su Sam Altman’a kasım ayında yapılan darbe girişimine destek veren dört yönetim kurulu üyesinden biri de Sutskever’di. Ama sonra onun fikir değiştirmesi Altman’ın geri dönmesini kolaylaştırmıştı.

Kaotik geçen o bir haftada OpenAI çalışanları, Altman’a sadakat göstererek “Ya bizi de kaybedersiniz ya da Altman geri döner” demişti. Bunun üzerine Altman geri döndü, yönetim kurulu dağıldı. Başta Altman’ın gitmesine destek veren Sutskever ve Quora’nın CEO’su olan Adam D’Angelo ise şirkette kalmaya devam etti ama Sutskever kasım ayından beri kendini geri planda tuttu.

OpenAI pazartesi günü bir kez daha herkesi şok edecek teknolojinin kapılarını araladı. GPT-4o tıpkı “Her” filmindeki sesli asistan gibi konuşabiliyor, kullanıcının çevresinde neler olduğunu algılayabiliyordu. Sutskever şirketin San Francisco’daki ofisinden canlı olarak yayınlanan etkinlikte yer almadı, bu da dikkat çekti.

Altman Sutskever’in ayrılışıyla ilgili olarak “OpenAI onsuz bugünkü haline gelemezdi. Böylesine olağanüstü bir dehaya ve insanlık için olabilecek en iyi geleceğe ulaşmayı arzulayan biriyle bunca sene yan yana durduğum için mutluyum” dedi. Altman aynı mesajında şirketin yeni baş bilim insanının Jakub Pachocki olacağını duyurdu. Pachocki öncesinde şirketin araştırma direktörü olarak çalışıyordu.

Sutskever X’ten yaptığı paylaşımda şirketten ayrıldığını teyit ederek, “Neredeyse 10 yılın ardından OpenAI’dan ayrılma kararı aldım. Şirketin gidişatı olağanüstü ve mevcut yönetimin hem güvenli hem de insanlık için faydalı bir AGI inşa edeceğinden eminim. Bundan sonra olacaklar için heyecanlıyım. Gelecekte beni bekleyen şeyler için heyecanlıyım. Benim için çok anlamlı olan ve detaylarını zamanı gelince paylaşacağım bir proje var” dedi.

Yapay genel zeka ortalığı karıştırdı

Sutskever geçen yıl Altman’ın görevden alınmasında oynadığı rol nedeniyle ayrıntılı bir açıklama yapmamıştı ancak Altman şirkete döndüğünde, “Yönetim kurulunun eylemlerine katıldığım için çok pişmanım. Derdim asla OpenAI’ya zarar vermek değildi” diye yazmıştı. Sutskever, OpenAI’ın yapay genel zeka de dediğimiz AGI olarak adlandırılan teknolojiyi geliştirecek bunu güvenli bir şekilde yapması gerektiğine inanıyordu.

Üretken yapay zekada istatistikler üzerinden konuşuyoruz, çok büyük veri setleriyle beslenen yapay zeka kendisine soru sorulduğunda seçtiği kelimenin yanına hangi olası kelimenin geleceğini istatistiklere dayanarak seçiyor. Ama örneğin şiir, kitap ya da nota yazması istenen yapay zekadan aslında yaratıcı yani üretken olması isteniyor. Mevcut yapay zekaların en büyük eksikliği, yanıtları tek ve kesin olan, analiz yeteneği gerektiren matematik ve geometri gibi konularda o kadar başarılı olamaması. Yapay genel zeka ise tam da bunu vaat ediyor. Altman çok daha basit özetlemiş: “İşe alabileceğiniz ortalama insanın eşdeğeri.”

Yapay genel zeka insan emeğinin büyük kısmının otomatikleşmesi ve geliştiricilerin çok para kazanmasını sağlayacak değerli bir kaynak olacak. Ama faydaları olduğu kadar riskleri de var bu teknolojinin. İnsanları alt edebilir ya da manipülatif, insani değerlerle uyumsuz hale gelebilir. OpenAI’ın kurucu kadrosu yapay genel zekanın tek bir kuruluş tarafından sahiplenilemeyecek kadar güçlü olacağından endişe ediyordu. Zaten bu nedenle o zamanlar bu alana yönelen tek tük şirketten biri olan Google’a karşı birleşerek “kâr amacı gütmeyen bir şirket” olarak kuruldular. Şirketin kurulduğu günden bu yanaysa birtakım değişiklikler olduğu aşikâr.

Kasım ayında yönetim kurulu Altman’ı görevden almak için apar topar harekete geçtiğinde bunun sebebinin şirket içinde güven duvarının aşınması olarak gösterilmişti. İşin teknoloji kısmında çok hızlı bir ilerleme kaydediliyordu ve yönetim kurulu bu ilerleme konusunda yeterince bilgilendirilmediğini düşünüyordu. O zamanlar çıkan bir haberde şirketin Q* adında bir proje üzerinde çalıştığı, bu projenin AGI odaklı olduğu öğrenilmişti. Hatta yönetim kurulunun Altman’ı görevden almasında Q* projesinin payı olduğu belirtilmişti.

Yapay zekanın babalarından Hinton’un öğrencisiydi

Sutskever Toronto Üniversitesi’nde derin öğrenme alanının öncüsü Geoffrey Hinton’un öğrencisiydi. Hinton, yüksek lisans öğrencileri Sutskever ve Alex Krizhevski ile birlikte AlexNet adında bir görüntü tanıma sistemi yaratarak yapay zeka dünyasını şaşkına çevirmişti. O zamanlar bu çalışma, yapay sinir ağları alanına yatırım yapılmasına yardımcı olmuştu bu çalışma.

Sonrasında Google’da yapay zeka üzerine çalışmalarına devam eden Sutskever burada günümüzün nöral ağ tabanlı yapay zekasının temelinin atılmasına yardımcı oldu. 2015 yılında Altman onu yemeğe davet ederek OpenAI’ın kurucu üyelerinden olmaya davet etti. Sutskever, Altman, ABD’li milyarder Elon Musk ve Altman’ın en sadık arkadaşlarından Greg Brockman 2015’in aralığında şirketi kurdular.

Bu arada Hinton da geçen yıl Google’dan yapay zeka çalışmalarının güvenli olmadığını gerekçe göstererek ayrıldı. Öğrencisi de şimdi OpenAI’dan ayrılma kararı aldı. Kim bilir, belki Sutskever’in bahsettiği proje eski öğretmen-öğrencinin bir araya gelmesini sağlar…

Silikon Vadisi'nde 'darbe'nin 5 günü: Baştan sona OpenAI'daki 'taht' kriziSilikon Vadisi’nde ‘darbe’nin 5 günü: Baştan sona OpenAI’daki ‘taht’ krizi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.