Yapay zeka erdi: Hit şarkıları önceden bilecek

Yapay zeka şarkıların kaderini belirleyecek. Uygulanan bir araştırma modeli sayesinde bir şarkının hit olup olmayacağı önceden bilinebilecek.

Kültür Sanat 21 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Yapay zeka şarkıların geleceğini bilebilecek.

Yapay zekadan dev adım. Mağrifetleri saymakla bitmeyen yapay zeka bu sefer de müzik dünyasının hizmetinde. Geliştiriciler, yapay zekayı kullanarak bir şarkının hit olup olamayacağını önceden tespit edecek. Bilim insanları gelişmiş istatistikler aracılığıyla popüler olabilecek şarkıları önceden tespit edebilecek. New Atlas’ta çıkan habere göre vücutlarına kalp ritmi sensörü takılan 18 ilâ 57 yaş aralığındaki deneklere yakın dönemlerde yayınlanıp büyük beğeni toplayan 24 şarkı dinletildi.

Yapay zeka şarkıların kaderini belirleyebilir

Yapay zeka şarkıların geleceğini belirleme vasfı da kazanmak üzere. 33 denek, araştırma kapsamında 24 farklı hit parçayı dinlerken verdiği reaksiyonlar yapay zeka aracılığıyla tespit edildi. Bilim insanlarının yaptığı deneyin ardından katılımcılara çeşitli sorular yöneltildi. 33 deneğe dinledikleri şarkıları beğenip beğenmedikleri soruldu. Deneklere sorulan bir diğer soru ise şarkıları rahatsız edici bulup bulmadıkları oldu. Araştırma kapsamında deneklere yöneltilen son soru ise dinledikleri şarkıyı, sevdiklerine tavsiye edip etmeyecekleri oldu.

Teste katılan deneklerin 24 farklı şarkıya verdikleri cevapların yanı sıra sinirsel reaksiyonları da ölçüldü. Elde edilen bulgular üzerine açıklama yapan uzmanlar, bu metotla hit olabilecek şarkıları bu sayede çok önceden tespit edilebileceği yönünde. Araştırmanın bir diğer ilginç sonucu da yanılma payına dair. İstatistiksel veriler kullanılarak yapılan çalışmada bir şarkının popüler olup olamayacağı yüzde 69’lu bir oranla doğru tahmin edildi. Yani yüzde 31’lik bir hata payı söz konusu. Ancak yapay zeka yardımıyla bir şarkının hit bir parçaya dönüşüp dönüşmeyeceğine yönelik araştırmada doğru tahmin oranı yüzde 97.2 oldu.

Claremont Graduate Üniversitesi profesörü ve yayınlanan araştırmanın başyazarı Profesör Paul Zak, konuya dair yaptığı açıklamada, “Makine öğrenimini nörofizyolojik verilere uygulayarak, hit şarkıları neredeyse mükemmel bir şekilde belirleyebildik” diyerek projelerinin geldiği nokta hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Deezer da yapay zekâya karşıDeezer da yapay zekâya karşı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.