Güney Afrika’da insan soyuna ait en eski genetik veri bulunmuş olabilir

Güney Afrika'nın Johannesburg kenti yakınındaki Swartkrans mağarasında bulunan hominin diş fosilleri insan soyuna ait en eski genetik veriyi içeriyor olabilir. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan makaledeki veriler ışığında soyu tükenen bu canlının insan soy ağacındaki yeri araştırılıyor.

Bilim Teknoloji 13 Temmuz 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Paranthropus robustus, yaklaşık 2.27 ila 0.87 milyon yıl önce, Güney Afrika'da yaşamıştı.

Bilim insanları, insan soyuna ait en eski genetik veriye ulaşmış olabilir. Yaklaşık 2 milyon yıl önce Güney Afrika’da yaşamış hominine ait diş fosillerinden genetik veriler çıkaran araştırmacılar, herhangi bir insansıdan elde edilen en eski genetik bilgi olduğu düşünülen bu veriye dayanarak, soyu uzun süre önce tükenen bu canlının insan soy ağacındaki yerini tespit etmeye çalışıyor.

BioRxiv’de yayınlanan ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan araştırmaya göre protein dizileri, Güney Afrika’daki bir mağarada bulunan birkaç Paranthropus robustus diş fosilinden geliyor.

Viyana Üniversitesi’nde arkeoloji bilimcisi olan Katerina Douka, “Bu inanılmaz bir sonuç” derken, o yaştaki kalıntıların neredeyse taşa dönüştüğünü söylüyor.

Çok eski fosillerden elde edilebilen birkaç dizinin, bilim insanlarının onlarca yıldır tartıştığı evrimsel ilişkileri çözmeye yardımcı olup olamayacağı ise belirsiz. İtalya’daki Torino Üniversitesi’nde biyomoleküler arkeolog olan Beatrice Demarchi, “Bunun ne kadar yararlı olacağını henüz kimse bilmiyor” diyor.

Güney Afrika’daki Johannesburg kentinin 40 kilometre kuzeybatısındaki Swartkrans mağarasında keşfedilen dişlerin, ani sel baskını sonucu bu bölgede biriktiği düşünülüyor.

Araştırmacılar kütle spektrometrisi adı verilen bir yöntem kullanarak her bir dişteki yüzlerce amino asidi dizilemeyi başardı. Bu sayede Paranthropus robustus’un diğer insansı türlerle evrimsel ilişkilerine dair hayati bilgiler elde etti. Makalede, “Parathropus robustus’u insansılar içinde ve Homo sapiens, Neandertaller ve Denisovalıları içeren soyun bir dış grubu olarak yerleştirdik” denildi.

Diğer bir deyişle bu insansı türü, büyük ölçüde insan ailesinin bir parçası. Ayrıca modern insanlar da dahil olmak üzere Avrasya’da ortaya çıkan insan türlerinin uzak kuzeni.

Paranthropus robustus, yaklaşık 2,27 ila 0,87 milyon yıl önce, Güney Afrika’da yaşamıştı. Bu türün kalıntıları şimdiye dek Kromdraai, Swartkrans, Sterkfontein, Gondolin, Cooper’s ve Drimolen mağaralarında bulunmuştu.

Kanser fillerde nadir görülüyor: Sebebi testisleri olabilirKanser fillerde nadir görülüyor: Sebebi testisleri olabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.