Çılgın kalabalıktan uzakta: Dünyanın en ücra adasında iş var

Yerleşik nüfus yok, sadece çalışan 7 kişi ve 8 milyon kuş var. 7 günlük gemi yolculuğuyla ulaşılan Gough Adası'nda her şeyden uzakta bir iş ilanı dünya çapında başvuru bekliyor. Acele edin, son başvuru pazar günüymüş.

Çevre 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Adadaki görev kuş gözlemciliği olacak.

Güney Atlantik Okyanusu’nda, İngiltere’ye bağlı olan Gough Adası’nda, 13 ay boyunca çalışacak birisi aranıyor. 

İngiliz yaban hayatı grubu Kraliyet Kuşları Koruma Derneği’nin (RSPB) iş ilanı yaptığı adayla ilgili birkaç ufak detay var: Adada yerleşik bir nüfus yok. Afrika anakarasından yaklaşık 2400 kilometre uzakta. Havaalanı olmadığı için Güney Afrika’dan yedi günlük gemi yolculuğuyla gidiliyor.

Ancak adada o kadar da yalnız olmayacaksınız: Yedi tam zamanlı çalışanla beraber 8 milyon kuş bulunuyor.

İş ilanının sebebi Rebekah Goodwill adlı çalışanın görev süresinin eylül sonunda bitecek olması. RSPB, bu pozisyonu doldurmak için yıllık 25.000-27.000 sterlin (aylık 52 bin-55 bin 800 TL) maaşla yeni bir saha görevlisini işe almak istiyor.

Rebekah (solda) işten ayrılıyor. İşe girecek olan kişi onun görevini devralacak.

Türkiye’de yaşayıp iş arayanlar için de bir güzellik söz konusu. Bu ilana dünyanın her yerinden başvuru yapılabiliyor. Ada Britanya Denizaşırı Toprağı statüsünde olduğu için İngiltere’nin çalışma izni kuralların tabi değilmiş.

Peki bu işe giren ne yapacak? Deniz kuşu türlerini takip edecek. Adayların zorlu ve uzak bir Antarktika altı ortamda yaşamaya iyi uyum sağlaması hayati bir şart. Bir de ilgili bir konuda fen derecesine veya eşdeğer bir deneyime bir de sahada yabani kuş/hayvanlarla ilgilenme ve izleme deneyimine sahip olmaları isteniyor.

‘Taze yemek yok’

Adada çalışan Rebekah ve Lucy, en büyük zorluk olarak bu adada taze yiyecek bulunamamasını gösteriyor. Lucy, “En çok özlediğim şey taze bir havuç ya da güzel bir elmayı ısırabilmek; bunun dışında pek bir şey kaçırdığımı hissetmiyorum” diyor.

RSPB’nin Uluslararası Muhafaza Ekibi’nin bir parçası olarak Lucy ve Rebekah, nesli tükenme tehlikesi olan Atlantik sarı gagalı albatros, Atlantik fırtına kuşu gibi birçok kuşun hareketlerini takip ediyorlar. Aynı zamanda kuş yavrularıyla ilgili verileri toplayıp, adada çoğalan farelere karşı mücadeleyi gözlemliyorlar. RSPB farelerin 19. yüzyılda adaya gelen gemilerden yayıldığını düşünüyor ve adayı onlardan temizlemeye uğraşıyor.

Başvuru için fazla bir zamanınız yok. Son başvuru tarihi bu pazar günü. İlan da burada.

Flamingoların gözdesi artık vatandaşların da uğrak noktası olduFlamingoların gözdesi artık vatandaşların da uğrak noktası oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.