İngiltere’den aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilere seyahat yasağı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron İngiltere'nin aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilerin ülkeye girişini yasakladığını açıkladı.

Dünya 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

İsrail ile Filistinli örgütler arasında süren savaşta Tel Aviv’in saldırıyla adeta yerle yeksan olan Gazze’deki insanlık dramı devam ederken Batı Şeria’da durum da iç açıcı değil. Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ile yükselen gerilim Batı Şeria’da da karşılık bulmuştu. Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerde yaşayan silahlı İsrailliler tarafından uygulanan şiddet 7 Ekim’de İsrail-Hamas çatışmasının başlamasından bu yana büyük artış gösteriyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 282 Filistinli öldürüldü. Bunların 63’ü çocuktu. Saldırılarda 3 binden fazla kişi de yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria’daki aşırılık yanlısı İsraillilere yönelik Tel Aviv yönetiminin en yakın müttefiklerinden sık sık gelen tepkiler ardından bu konularda aksiyon da alınmaya başlandı. ABD’nin Batı Şeria’da şiddet olaylarına karışanlara vize kısıtlaması getirmesi ardından bu sefer de bir adım İngiltere’den geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron İngiltere’nin aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilerin ülkeye girişini yasakladığını duyurdu. X platformu üzerinden yaptığı açıklamada Cameron şöyle dedi: “Aşırılık yanlısı yerleşimciler Filistinli sivilleri hedef alıp öldürerek hem İsrailliler hem de Filistinliler için güvenlik ve istikrarı baltalıyor. İsrail, yerleşimci şiddetini durdurmak ve failleri sorumlu tutmak için daha güçlü adımlar atmalıdır. İngiltere bu korkutucu eylemleri gerçekleştiren insanların yuvası olmayacak.”

ABD’ de vize kısıtı getirmişti

ABD işgal altındaki Batı Şeria’da “şiddet yanlısı İsrailli yerleşimciler” ya da “aşırılık yanlıları” gibi sivillere yönelik şiddet eylemlerine karıştığı tespit edilenlerin mevcut vizelerini ve gelecekteki başvurularını iptal etme kararı almıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller yeni vize politikasının ayrıntılarını verirken 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da sivillere yönelik şiddet eylemlerinde “endişe verici artış” olduğunu söylemişti. İsrail hükümetinin “aşırılıkçı yerleşimci şiddetini durdurmak için daha fazlasını yapması” gerektiğini belirten Miller İsrail’in şiddet yanlısı yerleşimcileri gerektiği gibi sorumlu tutmak için yeterli düzeyde eylemde bulunmadığını kaydetti. ABD’li bürokrat ayrıca İsraillerin yanı sıra “Filistinli aşırılık yanlılarını” da kastettiğini vurgulamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da X hesabından yaptığı paylaşımda karara ilişkin “Bugün Batı Şeria’da barış, güvenlik ve istikrarı zedeleyen eylemlerde yer alan veya bu eylemlere kasıtlı bir şekilde katkıda bulunan bireyleri ve aile üyelerini hedef alan yeni bir vize kısıtlama politikası açıkladım. Sivillere yönelik şiddetin sonuçları olacaktır” demişti.

Yale'de 7 kollu şamdana Filistin bayrağı asılınca ortalık karıştıYale’de 7 kollu şamdana Filistin bayrağı asılınca ortalık karıştı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.