Almanya’da kritik tasarı Meclis’ten geçti: Göçmen ve sığınmacılara iş imkânı

Almanya'da yeni göç yasa tasarısı Federal Meclis'te kabul edildi. Ülkedeki nitelikli işçi eksikliğini kapatmak için zorlanan şirketlerin oranının en yüksek seviyeye çıktığı dönemde gelen bu düzenleme ülkeye turist olarak gelen kişilere iş buldukları takdirde ülkede kalma imkânı da sunacak.

Dünya 24 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Almanya’da Federal Meclis, sığınmacılar ve göçmenlerin ülkede iş bulmasını kolaylaştırmayı hedefleyen yeni göç yasasına ilişkin tasarıyı kabul etti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinden milletvekillerinin oylarıyla Meclis’ten geçen tasarıya muhalefetteki Hıristiyan Birlik ve aşırı sağcı Almanya için Alfernatif Partisi’nden vekiller de ret oyu verdi. Sonuç, 388’e 234 olarak gerçekleşti.

Bu düzenleme, Avrupa Birliği (AB) dışından gelen göçmenlerle iş gücü açığını kapatmayı ve Almanya’yı nitelikli yabancı iş gücü için daha cazip hale getirmeyi hedefliyor.

Göçmenlere yönelik, Kanada’da uygulanan puana dayalı sisteme benzer bir modelin uygulanması beklenirken bu kapsamda ülkeye gelen işçilerin ebeveynleri dahil aile üyelerini getirme hakkı olacak. Almanya’da halihazırda bulunan sığınmacılar da bu düzenlemeden yararlanabilecek.

Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK), Almanya’daki şirketlerin yarısından fazlasının nitelikli işçi eksikliği nedeniyle boş pozisyonları doldurmakta zorlandığını açıklamıştı. İşe almada zorluk yaşayan şirketlerin oranı yüzde 53’le en yüksek seviyedeydi.

Bu düzenleme çalışma haklarının yanı sıra eğitim göçünü de teşvik ediyor. Ayrıca sığınmacılar için daha fazla fırsat yaratmayı hedefliyor.

Puan sistemine dayalı ‘Fırsat Kartı’ uygulamasıyla en az iki yıl süreli yabancı bir mesleki eğitim ya da üniversite diplomasına sahip kişiler deneme çalışmalarına ya da yarı zamanlı istihdam fırsatlarına erişebilecek. Fırsat Kartı almak için dil becerisi, iş deneyimi, yaş ve Almanya ile bağlantılar da dikkate alınacak.

Diğer taraftan Almanya’ya turist vizesiyle gelen ve ülkede iş bulan kişilerin artık ülkelerine dönerek çalışma izni için yeniden işlem yapması gerekmeyecek. İş bulan kişiler yasada belirlenen niteliklere uygun bir iş teklifi aldığında doğrudan Almanya’da çalışmaya başlayabilecek.

Erasmus’taki liseli tuvalet için izin isteyip Almanya’ya iltica etti!Erasmus’taki liseli tuvalet için izin isteyip Almanya’ya iltica etti!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.