İşte James Webb’in objektifinden Girdap Galaksisi
JWST, Halka Nebulası'nı parlak yeşil ve mor bir göz olarak görüntüleyerek, çoktandır bildiğimiz kozmik cisme yeni bir perspektif kattı.
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Messier 57 (M57) olarak da bilinen ve yaklaşık 2200 ışık yılı uzaklıkta bulunan Halka Nebulası’nı, cisme epey aşina olan gökbilimcileri bile şaşırtacak karmaşıklıktaki ayrıntılarıyla görüntüledi.
Lyra takımyıldızında bulunan Halka Nebulası, uzay meraklılarının genelde yaz aylarında evlerinde teleskoplarıyla görebileceği popüler bir cisim. Uzun süre önce ölmüş bir yıldızın kalıntısı olan Halka Nebulası, ‘gezegenimsi nebula’ denilen bir sınıfta yer alıyor. Nebulanın kalbinde beyaz cüce yıldızı temsil eden beyaz bir nokta bulunuyor. Bu beyaz nokta sönmüş yıldızın çekirdeğinden geriye kalanları gösteriyor.
Halka Nebulası, amatör teleskoplarla görülebilecek kadar yakın olması bir yana Güneş Sistemi’ndeki bakış noktamızdan yüzünü görebileceğimiz şekilde dünyaya doğru eğimli olmasıyla gökbilimciler için bilhassa büyüleyici bir cisim. Böylelikle bilim insanları, gezegenimsi nebulanın içinde neler olup bittiğini görme ve yıldızların yaşam ve ölümüne ışık tutma fırsatı sunduğu anlamına geliyor.
Western Üniversitesi’nde astrofizikçi ve JWST Halka Nebulası Görüntüleme Projesi’nin mensuplarından Jan Cami, “Halka Nebulası’nı ilk kez çocukken küçük bir teleskoptan görmüştüm. Bir gün aynı cisme bakmak için dünyada şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskobunu kullanacak ekibin bir parçası olacağım aklımın ucundan bile geçmezdi” dedi.
University College London’da profesör ve JWST Halka Nebulası projesinden Mike Barlow, “JWST bize bu nebulanın daha önce hiç görmediğimiz olağanüstü bir görüntüsünü sundu. Yüksek çözünürlüklü görüntüler yalnızca nebulanın genişleyen kabuğunun karmaşık ayrıntılarını sergilemekle kalmıyor, merkezi beyaz cücenin etrafındaki iç bölgeyi de mükemmel bir netlikte ortaya koyuyor” diyor.