Hindistan durmuyor: Bu kez Güneş misyonu için L1 uzay aracını gönderdiler

Ay'ın karanlık yüzeyine yakın iniş yapan ilk ülke olan Hindistan, şimdi de Güneş görevi için çalışacak Aditya L1 uzay aracını taşıyan PSLV XL roketini Sriharikota uzay merkezinden uzaya fırlattı. Başarılı olunması halinde Hindistan, Güneş'in yörüngesine uzay aracı yerleştiren ilk Asya ülkesi olacak.

Bilim Teknoloji 3 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Roketin fırlatılışı televizyonlardan canlı yayınlandı.

Hindistan, henüz bir hafta önce Ay’a başarılı bir insansız iniş gerçekleştirilmesinin ardından iddialı uzay programı kapsamında Güneş için yola çıktı.

Aditya L1 uzay aracını taşıyan PSLV XL roketi, Sriharikota uzay merkezinden yüzlerce kişinin sevinç çığlıkları arasında fırlatıldı. Tarihi olay televizyondan canlı yayınlandı.

Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO), 320 tonluk roket Dünya’nın atmosferine ulaştığı sırada, fırlatma operasyonunun başarılı olduğunu ve her şeyin normal olduğunu duyurdu.

Aditya L1, dört ay sürecek yolculuk boyunca Güneş’in dış katmanlarını gözlemlemek üzere çalışacak. Bu amaç için gerekli bilimsel ekipmanları taşıyor.

Bu mesafe daha yolun yüzde 1’i

Bir de çarpıcı veri: Uzay aracı bu görev kapsamında 1.5 milyon kilometre yol kat edecek olmasına rağmen, Dünya-Güneş arasındaki mesafenin sadece yüzde 1’i kadar ilerlemiş olacak.

Hint yayın kuruluşu NDTV’ye konuşan astrofizikçi Somak Raychaudhury zorlu görev kapsamında Güneş’in dış katmanlarında büyük sıvı ve enerji boşalmaları yaratan kütle atımlarının inceleneceğini belirtti.

Adını Hint Güneş Tanrısı’ndan alan Aditya’nın yapacağı çalışmalarla bu atımları tahmin etmesinin ileride uyarı sistemler geliştirilmesine yardımcı olması bekleniyor. Görev ayrıca güneşin üst atmosferindeki parçacıkları görüntüleyerek ve ölçerek diğer bazı güneş olaylarının dinamiklerine de ışık tutmayı amaçlıyor.

Çin ve Japonya’nın da bu yolda çalışmaları var ancak Hindistan, başarılı olması halinde Güneş’in yörüngesine uzay aracı yerleştiren ilk Asyalı ulus olacak.

10'ca bilim arasından: Yapay zeka, dünya şampiyonlarını bu sefer dron yarışında yendi10’ca bilim arasından: Yapay zeka, dünya şampiyonlarını bu sefer dron yarışında yendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.