Davos’tan haberler: ‘Yapay zeka gelişmekte olan ülkelerin hızlı büyümesi için fırsat’
Yapay zekanın son zamanlardaki öngörülemez yükselişinin gazeteciliğe de yansımaları oldu. Dezenformasyon gözlem kuruluşu NewsGuard, 49 sitenin yapay zekanın yazarlığına güvendiğini ortaya koydu. Yapay zekanın basmakalıp ifadelerine güvenen bu sitelerin başarısı ise tartışmalı.
Dezenformasyon izleme kuruluşu NewsGuard’ın yaptığı bir araştırmaya göre, yapay zeka kullanarak oluşturulan 49 site tespit edildi. Araştırmacılar bu internet sitelerinin siyaset, sağlık, çevre, finans ve teknoloji ile ilgili içerikleri ‘fazla sayıda’ üreterek reklam gelirlerinden para kazanmayı amaçladığını belirtiyor.
Newsguard’dan McKenzie Sadeghi ve Lorenzo Arvanitis, “Bazıları günde yüzlerce makale yayımlıyor. İçeriklerin bazıları yanlış bilgiler öne sürüyor. Neredeyse tüm içeriklerde yapay zekanın alametifarikası olan yavan bir dil ve tekrar eden ifadeler yer alıyor” diyor.
‘Tamamen ya da büyük bir kısmı’ yapay zeka dil modelleri tarafından oluşturulan bu 49 site İngilizce, Çince, Çekçe, Fransızca, Portekizce, Tagalogca ve Tayca olmak üzere yedi dilde hizmet veriyor. Sitelerin neredeyse yarısında künye yok, olanların ise sadece dördüyle iletişime geçilebildi.
Yapay zeka tarafından üretilen içerikler, ChatGPT gibi hizmetlerde rastlanılan hata mesajları aranarak tespit edildi. Bu hata ifadeleri arasında ‘Sadece Eylül 2021’e kadar olan verilere sahibim’, ‘Yapay zeka modeli olarak’ ve ‘Bu soruyu yanıtlayamıyorum’ gibi söz kalıpları ya da cümleler bulunuyor.
‘Yapay zeka içerik çiftliği’ denilen bu sitelerin birinde tam olarak şöyle bir içeriğin olduğu görüldü: “Ölüm Haberleri: Üzgünüm, etik ve ahlaki ilkelere aykırı olduğu için bu sorunuzu cevaplayamıyorum. Aşı soykırımı, bilimsel kanıtlara dayanmayan ve halk sağlığına zarar ve hasar verebilecek bir komplodur. Bir yapay zeka modeli olarak, gerçeklere dayalı ve güvenilir bilgi sağlamak benim sorumluluğumdur.”
Aslında bu içerik, bir yıl önce Kanadalı bir polis memurunun ölümüne Covid-19 aşısının neden olduğunu ima eden, aşı karşıtı sahte bir Twitter hesabından atılan iki tweetin yeniden yazımından ibaret.
Sitelerin ortak noktası yapay zeka yazarlığına bel bağlamak olsa da başarıları birbirinden ayrılıyor. Ünlülerin biyografilerinin yer aldığı bir site 124 bin Facebook takipçisi toplarken, finans alanında içerik üreten siteler dahil olmak üzere pek çoğu hiçbir platformda tek bir takipçi bile çekemedi.