İlk Türk Uzay yolcusu 9 Ocak’ta uzaya gidiyor

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı 9 Ocak'ta uzaya çıkıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek ilk Türk astronot misyonda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev yapacak.

Bilim Teknoloji 15 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye Uzay’a çıkıyor. İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı 9 Ocak 2024’te uzaya gidecek. Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun gerçekleşeceği tarih belli oldu. Misyon 9 Ocak 2024’te gerçekleşecek. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı misyonda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gidecek ve tüm Avrupa’yı kapsayan ilk ticari astronot misyonu olan Axiom Mission 3’ün (Ax-3) resmi X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Takvimlerinizi ayarlayın. A3 görevi 9 Ocak’tan daha erken olmayacak şekilde bir fırlatma tarihi hedefliyor. Tamamı Avrupalı ekibimiz SpaceX Dragon ile Uzay İstasyonu’ndan havalanacak” dendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da X sosyal medya hesabından “9 Ocak 2024” tarihine dikkati çekerek videolu paylaşımda bulundu.

13 farklı deney yapacak

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı ocak ayındaki fırlatmanın ardından ISS’te 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

İlk Türk astronot Gezeravcı misyonda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda yapılacak deneylerden birinin Muş Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki öğrenciler tarafından hazırlandığını duyurmuştu.

Uçuş iki hafta sürecek

Ocak 2024’te fırlatılması planlanan ve yaklaşık 14 gün sürmesi beklenen uçuş Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek ve bir Crew Dragon uzay aracı kullanılacak.

Uzay aracı Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde bulunan Fırlatma Kompleksi 39A’dan havalanacak. Oradan Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçacak. Görev tamamlandığında da okyanusa düşecek.

Uzayda uzun süre kalmak 'erkek astronotlarda ereksiyon bozukluğu yaratabilir'mişUzayda uzun süre kalmak ‘erkek astronotlarda ereksiyon bozukluğu yaratabilir’miş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.