ABBA’dan Radiohead’e bi’ dünya sanatçıdan yapay zekaya açık mektup
İnsansı robota bir adım daha atan proje Ankara'daki finallere kaldı. Projenin sahibi Ağrı'dan lise 1. sınıf öğrencisi Muhammed Aydemir, gelecekte güneş ışığı görecek robotların terleyerek soğuması için bir mekanizma geliştirdi.
Ağrı’da lise 1 öğrencisi olan Muhammed Aydemir, robotları insanlara yaklaştıran bir proje geliştirdi. Projesiyle Van’da düzenlenen TÜBİTAK 2204- A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bölge finalinde 1’inci olan Aydemir, bölgeyi Türkiye finallerinde temsil edecek. Bu projeye göre robotlar, soğumayı insanlarda olduğu gibi terleme yoluyla gerçekleştirecek. ‘İnsansı Robotların Vücut Isı Yönetiminde Terleme Olayının Fotovoltaik Piller ile Sağlanması’ adı verilen proje için danışmanlık yapan öğretmen ise Gökçehan Bulut.
Projeyi 4 ayda geliştirdiğini anlatan Aydemir, 20 proje ile rekabet edeceği 5-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan Türkiye finallerinde 1. olmayı hedefliyor. Tek hayali yurt dışında eğitim almak olan Aydemir’e terleyen robot yapması için ilham kaynağı olan da fizik dersinde anlatılan ‘popüler bilim.’ Bu dersten sonra robotlarla ilgili video izleyen Aydemir, robotlarda sürekli iç mekanizma üzerine çalışıldığını fark etti. “Bu robotlar dışarıda insan içine girdiklerinde iç mekanizması görünecek şekilde dolaşmayacak. Mutlaka bu robotlara bir kap ve bir deri takılarak iç mekanizmaları koruma altına alınacaktır” diyen Aydemir, robotların güneş ışığına sürekli maruz kalacağını belirtti.
“Böyle olduğu zaman da kap, kontrolsüz bir şekilde ısınacak. Bu da iç mekanizmayı olumsuz etkileyecektir. Biz de bu sorunu doğal bir yöntem olan insanın terleme olayını bu robotlara uygulamak istedik” diyen Aydemir, projenin çıkış noktasının da geleceğe dair bir öngörü üzerine gerçekleştiğini anlattı.
Bu sistemin nasıl çalışacağını ise Aydemir şu sözlerle anlattı:
“İnsansı robotların dış yüzeyine entegre edilecek sistem, insansı robotların güneş altında çalıştığı zaman, dış yüzeylerinde güneş ışınlarının etkisi ile artacak olan vücut ısılarını dengelemeye yönelik geliştirilmiş dış yüzeyde oluşan yüksek ısının iç mekanizmada oluşabilecek olan harareti engelleyecek. Bu projenin en önemli özelliği de robot bunu yaparken ihtiyacı olan enerjiyi de kendisi üretecek olması. Bunu da güneş pilleri ile sağlayacak. Sistemde güneş enerji pilleri, güneşten aldığı ısıdan enerji depoluyor. Bu enerjinin bir kısmını solar şarja gönderip ‘powerbank’ta depolanıyor. Daha sonra buradan bu enerjiyi arduino karta gönderip oradan da robotik kodla yapılan plastik kaba yine oluşturulan damar yolu sayesinde sistemden su çıkışı sağlıyor. Bu da terleme olayını gerçekleştiriyor. Gece ise ışık olmadığından dolayı robot, ‘powerbank’ta depolanan enerjiyi kullanarak çalışmaya devam ediyor. Bu devre insansı robotlara entegre edildiği zaman da robotların dış yüzeylerindeki ısı dengelenmiş olacak.”
Muhammed Aydemir’n danışman öğretmeni Gökçehan Bulut, bu alanda şu ana kadar yapılan çalışmaların, hep robotların iç yapıdaki sistemin soğutulmasına yönelik olduğunu belirtti. Dış yüzeydeki sıcaklık artışının iç mekanizmanın çalışmasını olumsuz etkilediğini vurgulayan Bulut, buna karşı önlem alma düşüncesi ile öğrencisinin geliştirdiği sistem dışında yapılan herhangi bir çalışma olmadığını ifade etti.