Kiev semalarında ışık gizemi: NASA’nın uydusu değilmiş

Ukrayna'nın başkenti Kiev semalarında hızla parlayıp kaybolan ışık endişe yarattı. Işığın görülmesinin ardından akıllara NASA'nın Dünya atmosferine girmesi beklenen uydusu gelse de uzay ajansı, daha aracın atmosfere girmediğini söyledi.

Bilim Teknoloji 21 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Bir videodan alınan ekran görüntüsünde Kiev semalarını aydınlatan devasa ışık parlaması. Fotoğraf: Olexander Scherba/Twitter

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gece yarısı gökyüzünde gizemli bir ışık belirdi. Işık hızla alçalarak yok oldu. Olayın -ardından kentte hava saldırısı sirenleri harekete geçti.

Ülkenin Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin özel kalem müdürü Andriy Yermak, hava savunma sistemlerinin ışığa karşı saldırıya geçtiğini belirterek, bunun kaynağının araştırılacağını belirtti. Bundan kısa bir süre sonra da Ukrayna Hava Kuvvetleri, meydana gelen olayın bir hava saldırısı olmadığını, ışığın bir uyduya ya da meteora ait olduğunu söyledi.

Bazı kesimler için bu makul bir açıklamaydı. Zira NASA’ya ait bir uydunun, güneşteki patlamalara ilişkin incelemelerinin ardından görevini tamamlayarak, çarşamba günü atmosfere girmesi ve kendini imha etmesi bekleniyordu. Ancak Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir NASA sözcüsü, söz konusu uydunun hâlâ yörüngede olduğunu söyledi.

Reuven Ramty High Energy Solar Spectroscopic Imager adındaki bu uzay aracı 2002 yılında alçak Dünya yörüngesine fırlatılmış, 2018 yılında ise hizmet dışı bırakılmıştı. Aracın bazı parçalarının atmosfere girişten kurtulması beklense de bu parçaların dünyada yaşayan herhangi birine zarar verme olasılığının yaklaşık 2,467’de bir olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Hertfordshire Üniversitesi’nden gökbilimci Sam Rolfe, bu ışığın bir meteorun tüm göstergelerine sahip olduğunu söylüyor. Rolfe boyut, ışık izi, renk ve parlaklık açısından ışığın en azından bir futbol topu ya da çamaşır makinesi büyüklüğündeki uzay taşının atmosfere çarparak parçalanmasından kaynaklanmış olabileceğini söylüyor.

Tabii göktaşı olması da mümkün. 2013 yılında Rusya’da Chelyabinsk’teki gibi atmosferde tamamen yok olamayacak kadar büyük bir nesne olabilir.

Kuzey Kore, yine dünyaya sataşıyor: Casus uydumuz hazırKuzey Kore, yine dünyaya sataşıyor: Casus uydumuz hazır

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.