Zelenski konuştu, aşırı sağcı Avusturyalı vekiller salonu terk etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Avusturya parlamentosundaki konuşması sırasında, 20'den fazla aşırı sağcı milletvekili salonu terk etti. Milletvekilleri, Zelenski'nin parlamentodaki konuşmasını 'ülkenin tarafsızlığına ters buldukları'nı ifade etti.

Dünya 1 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Aşırı sağcı FPÖ'nün parlamentoda 30 sandalyesi var. Fotoğraf: DHA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Avusturya parlamentosunda videokonferans aracılığıyla yaptığı konuşma, aşırı sağcı vekillerin protestolarıyla karşılaştı. Zelenski, Avusturya’ya gönderdikleri insani yardımlar ve kara mayınlarının temizlenmesine destekleri için teşekkür etti ve Avusturyalı milletvekillerini Ukrayna’ya gelerek yaşanan yıkımı bizzat görmeye davet etti.

Avusturya parlamentosunun alt kanadının başkanı Wolfgang Sobotka, Ukrayna’ya daha fazla mali ve insani yardım sözü verse de Zelenski’nin konuşması sırasında, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) milletvekillerinin bir kısmı salonu terk etti. Vekiller masalarına parti logolarıyla ‘tarafsız alan’ ve ‘barış alanı’ gibi ifadelerin yazılı olduğu pankartlar bıraktı.

FPÖ’lü milletvekilleri masalarına ‘tarafsız alan’ ve ‘barış alanı’ yazılı pankartlar bıraktı. Fotoğraf: DHA

Konuşma sırasında protesto düzenleyecekleri konusunda önceden uyarılarda bulunan milletvekilleri, Zelenski’ye karşı çıkan tek parti oldu. Parlamentoda beş partinin sandalyesi var ve bunlar arasında FPÖ, 30 sandalyeyle üçüncü sırada yer alıyor.

FPÖ geçmişte Rus yanlısı tutumu nedeniyle tepkilerin odağına oturmuştu. Özellikle FPÖ’lü Karin Kneissl’in 2018 yılında dışişleri bakanıyken kendi düğününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dans etmesi tepkiyle karşılanmıştı.

Ukrayna ve Rusya’nın uğruna kıyasıya mücadele ettiği Bahmut: Nedir bu şehrin hikmeti?

Öte yandan Avusturya anayasasına göre Avusturya’nın hiçbir askeri ittifaka katılmaması ve topraklarında yabancı devletlerin askeri üs kurmasına izin vermemesi gerekiyor. Avusturya’dan daha önce yapılan açıklamalarda Ukrayna’nın savunmasına askeri olarak yardım edilemeyeceği, ancak Kiev’in bağımsızlığının desteklendiği bildirilmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.