Robotlar söz verdi: İnsanlarla beraber çalışacağım işlerini almayacağım
Yapay zekâ destekli tıp, insanlığın ömrünü uzatma konusunda ümitvar bir tablo çiziyor. ABD'deki Lauder Meme Merkezi'nde, meme kanseri olan bir kişinin taşıdığı tehlike, kanser teşhisi konulmadan 4 sene önce tespit edildi.
Yapay zekânın geldiği seviyenin, dünyayı ele geçirme ya da hepimize kötülük yapma ihtimalleri dışında yaşamımızı daha uzun ve sağlıklı sürdürmemizi sağlama gibi ulvi hedefleri de var.
Bu uğurda çalışanlar kritik başarılar elde ediyorlar. Bir örnek, hastalık tespitleri. Makinelerin taradığı görüntüleri, insanların yorumlamasıyla ortaya çıkan teşhisler uzun bir süredir makine destekli olarak sürdürülüyor ancak gelinen aşama göz kamaştırıcı. Kanser tarama testlerinde yapay zekânın başarısı, Macaristan’da kendisini ispatladı ve ABD, İngiltere gibi ülkelerde ne zaman iş başına geçeceği merak ediliyor.
İnsanların mesaisi sınırlı ancak yorulmak bilmeyen yapay zekâ, çok daha yüzdeli ve başarılı şekilde hastalık tespit edebiliyor. ABD’deki Lauder Meme Merkezi’nde yapay zekâ, meme kanserine yakalanan bir kadının hastalığını, bu hastalık meydana gelmeden 4 sene önce tespit etti.
Kurumdan Dr. Larry Norton CNN’e yaptığı açıklamada diyor ki, “Bu teknoloji mamogramlara bakabilir ve bir insan radyoloğun daha dikkatli bakması gereken alanları belirleyebilir. Gördüğünüz pek çok anormallik oluyor, bunlar gerçekten kanser olmayan değişiklikler de olabilir. Her şeye kanser diyemezsiniz çünkü böyle bir durumda mamografiye giden herkesin biyopsiye ihtiyacı olacaktır. Bu pek pratik değil. Yapay zekâ riski tanımlıyor ve bir kadına meme kanseri olmadan önce ‘meme kanseri olma riskiniz yüksek’ diyebiliyor.”
Lauder Meme Merkezi’nde yapay zekânın yaptığı da tam olarak bu. Potansiyeli görüp bildiriyor ve o potansiyel büyük ihtimalle gerçeğe dönüyor. Çalışmalar, yapay zekânın mükemmelleşmesine doğru ilerleyecek.
Farelerde başarılan insanda da başarılırsa inanılmaz bir tedavi ortaya çıkacak
Bu gelişmeye rağmen, yapay zekâ karar verici olarak tıp uzmanlarının yerini almaktan hâlâ uzak: “Yapay zekayı radyologların görüntülere daha iyi bakmasına yardımcı olacak bir araç olarak düşünmeliyiz. Tek başına bir test değil, bir radyoloğun yerini almayacak” diye açıklıyor bunu Dr. Norton.
New York Times’ın Macaristan’daki yapay zekâ destekli teşhislere yönelik haberi, radyologların bu vesileyle iş yükünü yüzde 30 azaldığını gösteriyor. Bu çalışanlar için iyi haber. Aynı zamanda kanser tespit oranını da yüzde 13 oranında artırdı. Bu da insanlık için iyi haber.