New York Times’dan yapay zeka yasağı: Dil modelleri artık içerikleriyle beslenemeyecek

Yapay zeka dil modellerinin internette kamuya açık her türlü bilgiyle istediği gibi beslenebilmesine karşı ilk önlem New York Times gazetesinden geldi. Hizmet şartlarına güncelleme getiren haber kuruluşu, içeriklerinin kendi izni olmadan yazılım programları tarafından kullanılmasını yasakladı.

Bilim Teknoloji 17 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
New York Times, yapay zeka dil modellerinin içerikleriyle beslenmesini yasakladı. Fotoğraf: Shutterstock

OpenAI şirketinin popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT gibi büyük dil modelleri, internette kamuya açık, telifli olabilecek materyalleri de içeren büyük veri kümeleriyle içeriklerin esas sahiplerinin izni olmadan besleniyor. New York Times (NYT), içeriğinin yapay zeka modellerini eğitmek üzere kullanılmasının önüne geçmek için bazı tedbirler aldı.

Adweek’in bildirdiğine göre NYT, 3 Ağustos’ta Hizmet Şartları’nı güncelleyerek metin, fotoğraf, görüntü, ses/video klipleri, meta veriler/derlemeler dahil olmak üzere içeriğinin bir makine öğrenimi ya da yapay zeka sisteminin eğitimini de kapsayacak şekilde yazılım programlarının geliştirilmesinde kullanılmasını yasakladı.

Güncellenen şartlarda, artık bu tür içeriği kullanmak, erişmek ya da toplamak için tasarlanmış internet sitesi tarayıcıları gibi otomasyon araçlarının da NYT’nin yazılı izni olmadan verileri kullanamayacağı belirtiliyor. NYT, bu yeni yasağa uymayı reddetmenin para cezası ya da başka türden yaptırımlarla sonuçlanabileceğini bildirdi. Cezaların detayı ise verilmedi.

Haber kuruluşu, yayın politikasına yeni kurallar getirmesine rağmen, arama motoru tarayıcılarına hangi URL’lere erişebileceklerini bildiren robots.txt dosyasında henüz herhangi bir değişiklik yapmamış gibi görünüyor.

Google kısa süre önce kendi yapay zeka hizmetlerinin internet sitelerinden topladığı kamuya açık verilerle eğitilmesine izin vermişti. Dolayısıyla NYT’den gelen bu hamlenin Google’a bir yanıt niteliği taşıdığı düşünülebilir.

Ancak NYT, şubat ayında Google ile, arama devinin sonraki üç yıl boyunca bazı araçlarında Times içeriğini kullanmasına olanak tanıyacak 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Haber kuruluşu, her iki şirketin içerik dağıtımı, abonelikler, pazarlama, reklam ve ‘yenilikler’ konusunda birlikte çalışacağını söylemişti. Bu nedenle NYT’nin hizmet şartlarındaki değişiklerin daha ziyade OpenAI veya Microsoft gibi şirketlere yönelik olması daha yüksek bir ihtimal.

Haber sitesi Semafor, NYT’nin yapay zeka eğitim verileri konusunda teknoloji şirketleriyle müzakere halindeki medya koalisyonundan çekildiğini bildirdi. Bu da NYT’nin bundan sonra teknoloji şirketleriyle teke tek anlaşma yapmayı tercih edeceği anlamına geliyor.

10'ca bilim arasından: Ay savaşlarına neredeyse 50 yıl aradan sonra Rusya da katıldı10’ca bilim arasından: Ay savaşlarına neredeyse 50 yıl aradan sonra Rusya da katıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.