Erdoğan’ın sesini yapay zeka ile taklit ederek dolandırıcılık yapan kişi eski Türk Tarih Kurumu Başkanı’nın oğlu çıktı
Meta yapay zeka sektörünü ikiye bölen bir hamle yaparak, yeni dil modelini ücretsiz olarak sunacağını duyurdu. Şirket bunu sektördeki araştırmaların artması için yaptığını dile getirirken, ChatGPT ve Bard gibi modelleri geliştiren şirketlerin pazar payı tehlikeye girebilir.
Meta, yeni kurulan şirketlere ve diğer işletmelere yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ile Bard’a karşı düşük maliyetli bir rekabet imkanı sunan yeni bir hamlede bulunarak, kendi yapay zeka modelinin ticari bir versiyonunu ücretsiz olarak kullanıma sunuyor.
Şikretin Llama 2 olarak adlandırdığı büyük dil modelinin yeni versiyonu Microsoft tarafından Azure bulut hizmeti aracılığıyla dağıtılacak ve Windows işletim sisteminde çalışacak. Büyük dil modelleri, ChatGPT gibi yaratıcı yapay zeka modellerinin temelini oluşturuyor ancak söz konusu sohbet robotunu geliştiren OpenAI GPT-4 adını verdiği büyük dil modelini açık kaynak haline getirmedi.
Meta’nın daha önce araştırma amacıyla belirli akademisyenlere sağladığı model, doğrudan indirerek ya da Amazon Web Services, Hugging Face ve diğer sağlayıcılar aracılığıyla da kullanılabilecek.
Şirketin sagibi Mark Zuckerberg Facebook’tan yaptığı bir paylaşımda, “Açık kaynak inovasyona teşvik eder çünkü çok daha fazla yazılımcının yeni teknolojiyle üretim yapmasına olanak tanır. Sektörün açık kaynaklı olması sayesinde daha çok yol katedebileceğimize inanıyorum” dedi.
Ne var ki Meta’nın duruşu teknoloji sektörünü ikiye ayırdı. Bazıları yapay zeka sistemlerinin yaygın olarak kullanılmaması gerektiğini savunuyor. OpenAI da ChatGPT’de şeffaflığı esas almamalarının sebebi olarak diğer şirketlerin veya üçüncü kişilerin bilgileri nasıl kullanacağından emin olamamalarını gösteriyor.
Meta yöneticileri ise teknolojilerin halka açık sürümlerinin sorunları tanımlamak ve sistemlere dayanıklılık kazandırmak için çokluğun bilgisinden faydalanarak güvenlik risklerini azalttıklarına inandıklarını söylüyor. Şirket ayrıca Llama’da şiddet, terörizm, çocuk istismarı ve diğer suç faaliyetleri de dahil olmak üzere ‘belirli kullanım durumları’nı yasaklayan bir politika uyguladığını söylüyor.
Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ilk Llama modelinin bir versiyonunu kullanarak 600 dolara inşa ettikleri sohbet robotunu uygunsuz metinler üretmesinin ardından nisan ayında kaldırmıştı.
Llama gibi bir modelin diğer şirketler tarafından yaygın olarak kullanılabilir ve ücretsiz hale getirilmesi, Microsot’un desteklediği ve modellerini Azure aracılığıyla müşterilerine sunan OpenAI gibi şirketlerin yapay zeka pazarında kurduğu hakimiyeti sarsma tehdidi taşıyor.
İlk Llama modelinin ChatGPT ve Bard sohbet robotuna güç veren modellerle zaten rekabet halinde olduğunu belirten Zuckerberg, yeni Llama’nın ise öncekinden yüzde 40 daha fazla veriyle eğitildiğini ve cevaplarının kalitesini artırmak için modele 1 milyondan fazla açıklama eklendiğini söylüyor.
Yazılım platformu Replit’in CEO’su Amjad Masad The Guardian’a yaptığı açıklamada, Llama’nın tabloyu değiştirebileceğini söyleyerek, “Açık kaynaklı modellerdeki herhangi bir artışlı gelişme, kapalı kaynaklı modellerin pazar payını eritiyor çünkü açık kaynaklıları hem daha ucuza kullanabiliyorsunuz hem de daha bağımsız oluyorsunuz” dedi.
OpenAI’ın en büyük yatırımcılarından olan Microsoft’un, söz konusu teknoloji şirketinin değerini düşürebilecek bir teklifi neden kabul ettiği sorulduğunda bir Microsoft sözcüsü, yazılımcılara kullandıkları model türleri konusunda seçenekler sunmanın, yapay zeka çalışmaları için bulut platformu olarak Microsoft’un konumunu büyütmeye yardımcı olacağını söyledi.