NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu ile 90 dakika teması kaybetmiş

NASA'nın Houston'daki Görev Kontrol Merkezi, 25 Temmuz Salı günü kısa bir süreliğine güç kesintisi yaşayarak Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlarla iletişim kurmak için bir yedek güce ihtiyaç duydu.

Bilim Teknoloji 28 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Uluslararası Uzay İstasyonu. Fotoğraf: NASA

NASA yetkilileri, salı günü SpaceX’in yakındaki Crew-7 göreviyle ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında, kısa süreli bir elektrik kesintisinden dolayı Uluslararası Uzay İstasyonu ile iletişimin kesildiğini aktardı. Kesintinin Houston’daki NASA Johnson Uzay Merkezi’nde yaklaşık 90 dakika sürdüğü belirtildi.

Expedition 69 mürettebatında Roscosmos kozmonotu Dmitri Oetelin, Andrey Fedyaev, kumandan Sergey Prokopyev ve Birleşik Arap Emirlikleri astronotu Sultan Alneyadi bulunuyor.

Yetkililer, şu anda uzay istasyonunda bulunan Expedition 69 mürettebatının hiçbir zaman tehlikede olmadığını vurguladı. Uluslararası Uzay İstasyonu programının yöneticisi Joel Montalbano gazetecilere yaptığı açıklamada, “Arızadan yaklaşık 20 dakika sonra Rus araçları aracılığıyla mürettebatla konuşabildik” dedi. Montalbano’nun Moskova’daki görev kontrol merkezinin kullandığı sistemleri kastettiği düşünülüyor.

Ukrayna savaşından bu yana Avrupa Uzay Ajansı da dahil olmak üzere uzay üzerine çalışmalar yapan birçok kuruluş Roscosmos’a sırtını dönse de NASA, Roscosmos ile çalışmalarına devam ediyor ve savaşın ajansın çalışmalarıyla bir ilgisi olmadığını belirtiyor.

Montalbano, kesintinin güç sistemlerine güncelleme getirildiği sırada gerçekleştiğini ve uzay istasyonuna giden sesi, gücü ve telemetriyi kaybettiklerini belirtti. Montalbano, “Özellikle kasırga döneminde sorun yaratabilecek hava durumu acil durumları için merkezi kapatmak zorunda kalırsak kullanacağımız yedek bir komuta ve kontrol sistemimiz var. Bu donanım kullanıma hazırdı. Yaklaşık 90 dakika sonra iletişimi yeniden kurabildik” dedi.

NASA’nın bu yedek sistemleri ilk kez kullandığını söyleyen Montalbano, ışıkların ve havalandırmanın çalışır durumda olmasından dolayı görev kontrolörlerinin işler durumda olduğunu aktardı.

NASA, 2009 yılında tam olarak faaliyete geçen ve Dünya’dan 408 kilometre uzakta bulunan uzay istasyonundaki astronotlarla yeniden temas kurmak için yedek kontrol sistemlerine güvenmek zorunda kaldı. Yetkililerin konuyu tüm ayrıntılarıyla inceleyeceklerini belirten Montalbano, bu durumdan ders çıkarıp ona göre ilerleme kaydedeceklerini ifade etti.

Bu arada SpaceX’in Crew-7 görevinde NASA astronotu Jasmin Moghbeli, Avrupa Uzay Ajansı astronotu Andread Mogensen, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı astronotu Satoshi Furukawa ve Rus astronot Konstantin Borisov Dragon kapsülüyle Uluslararası uzay İstasyonu’na gönderilecek.

Gökbilimcilere yeni bilmece doğdu: Karanlık maddesi olmayan galaksiGökbilimcilere yeni bilmece doğdu: Karanlık maddesi olmayan galaksi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.