10’ca bilim arasından: Yapay zeka ile yaşamın şifresini çözmek
4 bin metredeki Titanik enkazına patlayan Titan denizaltısının sahibi OceanGate faaliyetlerine son verdiğini açıklasa da şirketin kurucularından Guillermo Söhnlein, pek duracak gibi değil. Arjantin asıllı ABD'li iş insanı 2050 yılına kadar 1000 kişiyi Venüs'e göndermeyi planlıyor.
Titanik’in 4 bin metre derinlikteki enkazına keşif yolculuğu yapmak için yola çıkan ancak patlayan Titan denizaltısının sahibi OceanGate şirketinin kurucu ortağı Guillermo Söhnlein, insanları huzursuz edecek bir proje açıkladı: 2050 yılına kadar Venüs gezegeninin atmosferinde yaşamak üzere 1000 kişiyi uzaya göndermeyi planlıyor.
Arjantin asıllı ABD’li iş insanı, Business Insider’a verdiği mülakatta, söz konusu planı düşünüldüğü kadar çılgınca olmamakla açıklarken, Güneş sistemindeki en sıcak, atmosferi karbondioksitle dolu, yüzey sıcaklığı kurşunu eritebilen, sülfürik asit yağmurları yağan, atmosfer basıncı Dünya’nın 90 katı olan gezegen Venüs’ün insan yaşamı için ideal olmadığını kabul edip şöyle konuşuyor: “Venüs’e gitmek hakkında konuştuğunuzda son derece haklısınız. Bu, uzay sektörünün dışında, hatta sektör içinde bile şaşkınlık ve endişeye neden olabilir.”
Fakat araştırmaları örnek göstererek, Venüs’ün yüzeyine yaklaşık 50 kilometre mesafede insanların hayatta kalmasının teorik olarak mümkün olduğu bir bölgeyi belirten ABD’li iş insanı, Venüs atmosferinde bu bölgenin sıcaklık ve basıncın daha düşük olmasıyla yaşanabilir olduğunu öngörüyor.
Söhnlein’ın ‘Zihni sinir procesi’ gibi gözüken bu planı için ‘küçük’ bir detay daha var. O da sülfürik asitli bulutlara dayanacak şekilde bir uzay istasyonu tasarlanması. Teknolojinin ilerleyişi göz önüne alınınca olmaz diyemeyiz ancak şimdilik uçuk görünen bu fikir için Söhnlein 2050 yılını hedefliyor.