PDF dosyasını ona borçluyuz: Adobe’nin kurucusu John Warnock öldü

1982 yılında Charles Geschke'yle beraber kurduğu Adobe firması çatısı altında, belgelerin paylaşılma ve basılma şeklini değiştiren, icatlarıyla tüm dünyada çok sayıda sektörü baştan sona değiştiren John Warnock yaşamını yitirdi. 82 yaşındaki Warnock çok sayıda ödül kazanmıştı.

Bilim Teknoloji 27 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Warnock, bulduğu PDF formatıyla neredeyse her sektörde değişiklik yarattı.

Başta yayıncılık olmak üzere çok sayıda sektörü kökünden değiştiren belge paylaşımı teknolojilerinin yaratıcısı John Warnock 82 yaşında pankreas kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. 

2021 yılında hayatını kaybeden Charles Geschke’yle beraber Adobe’yi kuran Warnock, özellikle, bulduğu PDF formatıyla çığır açmıştı.

Adobe’den yapılan açıklamada, belgelerin paylaşılma ve basılma şeklini değiştiren öncü teknolojiyi yaratmasıyla tanınan Warnock’un 19 Ağustos’ta öldüğü kaydedilirken, “John’un dehası ve teknolojik yenilikleri dünyayı değiştirdi. Adobe topluluğu ve on yıllardır ilham kaynağı olduğu sektör için üzücü bir gün” ifadeleri kullanıldı.

Warnock ce Geschke, 1982’de Xerox’ta birlikte çalıştıktan sonra Adobe’yi kurdular ve yazıcı ile bilgisayar arasında nasıl belge gönderileceğine ilişkin fikirlerini Xerox’a devrettikten sonra işten ayrıldılar.

Bu ayrılıktan yaklaşık 10 yıl sonra Warnock, PDF’nin erken bir versiyonu üzerinde çalışmaya başladı ve sonunda belge bozulmadan dosyaları dijital olarak aktarmanın bir yolunu buldu. Warnock, baskı ve belge aktarımında devrim yaratarak geniş çapta tanındı ve çok sayıda ödül kazandı.

Bir öğretmen neleri değiştiriyor

Bunların en önemlisi 2009 yılında, Warnock ve Geschke’ye dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından takdim edilen Ulusal Teknoloji ve İnovasyon Madalyası’ydı. Madalya, bu alanda ABD’nin verdiği en prestijli ödül.

Warnock 2000 yılına kadar Adobe’nin CEO’luğunu yapmış, Geschke’yle birlikte 2017’ye kadar yönetim kurulunun eş başkanlığı görevini yürütmüştü.

Warnock, Salt Lake City’nin bir banliyösü olan Utah, Holladay’da doğdu. Warnock, lisenin ilk yılında matematikte başarısız vasat bir öğrenciymiş ama kaderi aynı lisede değişmiş: “Lisede beni tamamen değiştiren harika bir öğretmenim vardı. Matematiği sevdirme konusunda gerçekten çok iyiydi ve ben de o zaman matematiğe başladım.”

Warnock, Utah Üniversitesi’nde lisans eğitimi sırasında matematik okudu. Daha sonra aynı okulda elektrik mühendisliği alanında doktorasını tamamladı.

Muhteşem mühendisimizi herkes tanımalı: İrfan BalıoğluMuhteşem mühendisimizi herkes tanımalı: İrfan Balıoğlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.