Bu kez tersine beyin göçü: NASA’dan istifa etti Türkiye’ye döndü
Rus kozmonot Oleg Kononenko uzayda 878 günden fazla süre geçirerek vatandaşı Gennady Padalka'yı geride bıraktı ve yeni bir dünya rekoruna imza attı.
“Uzayda en çok vakit geçiren insan kimdir?” sorusunun yanıtı artık çok daha güncel. Rusya’nın uzay ve havacılık şirketi Roscosmos’a göre kozmonot Oleg Kononenko GMT 08.30 itibariyle vatandaşı Gennady Padalka’nın kırdığı dünya rekorunu geride bıraktı. Padalka 2017’de emekli olmadan önce toplam beş uzay uçuşuyla Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniye kalmıştı.
59 yaşındaki Kononenko beşinci uzay uçuşu sırasında Dünya’dan 423 km uzakta yörüngede dönerken rekoru kırmış oldu. Devlet haber ajansı Tass’a ISS’te verdiği röportajda “Uzayda en sevdiğim şeyi yapmak için uçuyorum, rekor kırmak için değil” dedi.
🇷🇺 Russian cosmonaut sets record for most time in space – more than 878 days
Russian cosmonaut Oleg Kononenko on Sunday set a world record for total time spent in space, surpassing his compatriot Gennady Padalka who logged more than 878 days in orbit, Russia’s space corporation… pic.twitter.com/xsvoljJS2w
— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) February 4, 2024
Roscosmos’un istasyondaki komutanı Kononenko “Tüm başarılarımla gurur duyuyorum elbette ancak uzayda toplam insan kalış süresi rekorunun hâlâ bir Rus kozmonota ait olmasından ayrıca gurur duyuyorum” dedi.
Kononenko’nun şu anki uzay uçuşunun eylül sonunda sona ermesi planlanıyor ve Rus kozmonot o zamana kadar uzayda 1110 gün geçirmiş olacak. Bu kırılması bir hayli güç bir rekor.
Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre uzay kariyerine mühendis olarak başlayan Kononenko, ISS programı için seçilen gruba katıldıktan sonra 34 yaşında kozmonot eğitimi almaya başladı. İlk uzay uçuşu kısa süre sonra, Nisan 2008’de yapıldı ve 200 gün sürdü.
Rus kozmonot Tass’a görüntülü arama ve mesajlaşmanın iletişimde kalmasını sağladığını, hayatte ne çok şey kaçırdığını ancak Dünya’ya dönünce fark ettiğini söyledi:
“Ancak eve döndüğümde yokluğumda geçen yüzlerce gün boyunca çocuklarımın babasız büyüdüğünü fark ettim. Kimse bana bu zamanı geri vermeyecek.”
Ayrıca uzayın fiziksel etkilerine karşı koymak amacıyla düzenli olarak egzersiz yaptığını söyleyen Kononenko “Kendimi yoksun ya da yalnız hissetmiyorum” dedi.
Kononenko beş uzay uçuşunun 16 yıla yayıldığını ve bu süre zarfında teknolojideki ilerlemelerin her uçuş öncesi hazırlanmayı daha da zorlaştırdığını belirtti:
“Kozmonotluk mesleği giderek daha karmaşık hâle geliyor. Sistemler ve deneyler daha da karmaşıklaşıyor. Tekrar ediyorum, hazırlıklar henüz kolay hâle gelmedi.”
Artık kırılması güç bir rekoru elinde bulunduran Kononenko ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı uzay yolculuğunda istasyonda karşılayanlar arasındaydı.
ISS, Ukrayna’daki savaşın başlangıcından bu yana Washington ve Moskova’nın yakın işbirliğini sürdürdüğü az sayıdaki uluslararası projeden biri.
Roscosmos Aralık ayında NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ile çapraz uçuş programının 2025 yılına kadar uzatıldığını açıkladı.
Öte yandan Rusya’nın tarihsel gurur kaynağı uzay programının güvenilirliği son yıllarda sorgulanır hale geldi. ISS’in Rusya’daki bölümü ekim ayında bir yıldan kısa bir süre içinde üçüncü kez soğutma sıvısı sızıntısı yaşadı ve analistlerin yıllarca süren finansman sıkıntısı, başarısızlıklar ve yolsuzluk skandallarının ardından köklü Rus havacılık ve uzay sektörü kendini toparlamaya çalışıyor.