Sonunda oldu: İMECE dördüncü denemede uzaya gönderildi

21 Şubat'ta Ankara'dan Vandenburg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uğurlanan yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Space X'in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. İMECE'nin fırlatılması hava muhalefeti nedeniyle 3 kez ertelenmişti.

Bilim Teknoloji 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İMECE'nin uzaya gönderilmesi hava muhalefeti nedeniyle 3 kez ertelenmişti.

Hava şartları nedeniyle fırlatma operasyonu 3 kez ertelenen İMECE uydusu, dün sabah 09.48’de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. 

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen, gözlem uydusu İMECE’yle beraber yine aynı kurumun geliştirdiği görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve Gümüş firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, Plan-S firmasının ürettiği nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu Connecta T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatıldı.

İMECE’nin göreve başlamasıyla Türkiye, ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış oluyor. Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak ve coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek. Hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi çok sayıda alanda da yararlanılabilecek.

İMECE, 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilirken, çektiği görüntüleri 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna indirebiliyor.

İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi Vandenburg Uzay Kuvvetleri Üssü’nde uydunun fırlatma sürecini koordine etti, Türkiye’de de TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün yer takip istasyonunda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katıldığı fırlatma programı yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video mesaj gönderdi.

İlk sinyal alındı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İMECE’nin yörüngesine yerleştiğini duyurarak uydudan ilk sinyalin alındığını açıkladı. Varank, sosyal medya paylaşımında, “Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya. Sizce ilk görüntü nereden olsun?” sorusunu sordu.

Akar: Hedefimiz TSK'yı askeri uzay gücü haline getirmekAkar: Hedefimiz TSK’yı askeri uzay gücü haline getirmek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.