ABD Ukrayna’ya verdiği ATACMS onayını teyit etti
Beyaz Saray, Silikon Vadisi'nin üst düzey yöneticilerini yapay zekanın risklerini makul seviyede tutmaya zorlayan bir görüşme gerçekleştirerek, hızla ilerleyen teknolojiye karşı artan denetim çağrılarına ilk kez yanıt verdi.
Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’ye artan meyil, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin birçoğunu sohbet robotlarını kendi ürünlerine entegre etmek konusunda harekete geçirdi ve böylece yapay zeka araştırmaları da hız kazandı. Risk sermayedarları yapay zeka start-up’larına milyarlarca dolar akıtmaya başladı. Ancak yapay zeka akımı, teknolojinin ekonomileri nasıl bir yöne götüreceği, jeopolitiği nasıl sarsacağı ve suç faaliyetlerini nasıl tetikleyeceği konusunda korkuları da iyice artırdı.
Pek çok eleştirmen de güçlü yapay zeka sistemlerinin insanların işinden olmasına, dezenformasyon yaymasına ve hatta kendi başlarına yasaları çiğneme potansiyeli taşıdığına dikkat çekiyor. Bu endişelerinde haksız da sayılmazlar. Daha iki gün önce IBM, 7 bin 800 çalışanını çıkararak, yerine yapay zeka kullanacağını açıkladı. Yapay zekaya oldukça aşina isimler de uyarıda bulunuyor. ‘Yapay zekanın babası’ olarak bilinen Geoffrey Hinton, sırf bu korku sebebiyle Google’daki işinden ayrıldı.
Biden kısa bir süre önce yapay zekanın tehlikeli olup olmadığının ileride görüleceğini söylemiş ve söz konusu teknolojinin zararlı bir şekilde kullanılması halinde müdahale edeceklerinin sözünü vermişti. Dünya genelinde de bazı düzenleme hareketleri başladı. Avrupa Birliği’ndeki düzenleyiciler, yapay zeka için getirilecek kuralları müzakere ediyor. Bununla birlikte önerilerinin ChatGPT gibi sohbet robotlarını nasıl kapsayacağı belli değil. Çin’de ise yetkililer kısa süre önce yapay zeka sistemlerinin katı sansür yasasına uymasını talep etmeye başladı. Tüm gözler ise ABD’nin bu konuda nasıl bir tavır alacağında.
Beyaz Saray’dan beklenen hamle sonunda geldi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve diğer yetkililer; Google, Microsoft, dünya genelinde büyük ilgi gören ChatGPT sohbet robotunun geliştiricisi OpenAI ve yapay zeka start-up’ı Anthropic’in yöneticileriyle dün iki saatlik bir toplantı gerçekleştirdi. Bazı yöneticilere teknik uzmanlığa sahip yardımcıları da eşlik ederken, bir kısmı ise halkla ilişkiler uzmanlarını yanında getirdi. Toplantıda bu teknoloji şirketlerine yapay zekaya karşı duyulan endişelere kulak vermeleri istendi. Toplantıya ABD Başkanı Joe Biden’ın da kısa bir süreliğine teşrif ettiği bildirildi.
Bu, ChatGPT’nin yapay zeka yarışını kızıştırmasıyla sohbet robotlarının daha yaygın bir şekilde piyasaya sürülmesinden bu yana Beyaz Saray’ın yapay zeka geliştiricilerini bir araya topladığı ilk toplantı oldu. “Özel sektör, piyasaya sürdüğü ürünlerin emniyet ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür” diyen Harris, “Her şirket ABD halkını korumayı amaçlayan yasalara uymalıdır” vurgusunda bulundu.
Öte yandan toplantıdan saatler önce Beyaz Saray, Ulusal Bilim Vakfı’nın yapay zeka hakkında çalışmalar yapan yeni araştırma merkezlerine 140 milyon dolar harcama yapmayı planladığını duyurdu. Yönetim ayrıca devlet kurumlarının yapay zeka kullanımlarına ilişkin ‘ABD halkının haklarını ve güvenliğini’ korumak amacıyla taslak kılavuzlar yayımlama sözü verdiğini ve birkaç yapay zeka şirketinin de teknoloojilerini ağustos ayında düzenlenecek bir siber güvenlik konferansında incelemeye sunmayı kabul ettiğini açıkladı.
Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, Biden’ın ChatGPT konusunda kapsamlı bir şekilde bilgilendirildiğini aktardı. Google, Microsoft ve OpenAI, toplantının ardından herhangi bir açıklamada bulunmadı.