Trump’ın ‘zaferi’: Dolandırıcılık davasında büyük indirim kaptı

New York Temyiz Mahkemesi 5 Kasım'da yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri'ne hazırlanan eski Başkan Trump'ın emlak dolandırıcılığı davasında aldığı para cezasını 464 milyon dolardan 175 milyon dolara düşürdü ve 10 gün ek ödeme süresi tanıdı.

Dünya 26 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: Shutterstock

Anketlere göre 5 Kasım’daki 2024 ABD Başkanlık Seçimleri’nin açık ara favorisi görülen Donald Trump’ın başı hakkında açılan davalarla dertte. Emlak dolandırıcılığı davasında 464 milyon dolar para cezasına çarptırılan eski başkan 500 milyon dolar serveti olduğunu söyleyip cezayı ödeyebileceğini açıklasa da mahkemeden adeta jest niteliğinde bir karar çıktı.

New York Temyiz Mahkemesi Trump’ın davada ödemesi gereken miktarı 464 milyon dolardan 175 milyon dolara indirdi ve ödeme için kendisine 10 gün ek süre tanındı. Mahkeme eski başkan ve oğullarının New York’ta iş yapmasının yasaklanması gibi ilk kararın bir parçası olan diğer cezaların uygulanmasını ertelemeyi de kabul etti. Yine de mahkeme Trump’ın işlerini denetleyen ve suistimal tespit edilmesi halinde alarm verebilecek gözlemci tayinini değiştirmedi.

Temyiz Mahkemesi hakimlerinden oluşan beş kişilik heyetin verdiği karar ABD medyasında Trump için “çok önemli ve beklenmedik bir zafer” olarak yorumlandı. İndirim kararı alınmaması durumunda Trump banka hesaplarındaki parası ve bazı önemli taşınmaz mülkleri üstünde kontrolü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaktı. New York’taki alt mahkemenin kararı gereği eski başkan bugün 464 milyon dolarlık cezayı ödemek için tahvil şirketleriyle senet imzalamak ve bunun için avukatlarının bildirdiğine göre yaklaşık 557 milyon dolarlık teminat göstermek zorunda olacaktı.

Bu arada New York Başsavcısı Letitia James yaptığı açıklamada Trump’ın “şaşırtıcı dolandırıcılığından dolayı hala hesap vermekle karşı karşıya olduğunu” söyledi. James açıklamasında “Donald Trump ve diğer sanıklara karşı verilen 464 milyon dolarlık karar artı faiz hala geçerli” dedi.

Trump: 175’i ödeyeceğim

Karara ilişkin açıklama yapan Donald Trump temyiz mahkemesi tarafından dolandırıcılık davası için belirlenen 175 milyon dolarlık teminatı ödeyeceğini söyledi.

Truth Social’da yaptığı paylaşımda Trump “Temyiz mahkemesinin kararına uyacağız ve ya bir tahvil, eşdeğer menkul kıymet ya da nakit para yoluyla ödeme yapacağız” diye yazdı.

Eski başkanın hukuk ekibi daha önce tüm meblağ için özel bir sigorta şirketinden teminat alamadıklarını söylemişti. Trump da kefaleti göndermenin “pratik olarak imkansız” olduğunu belirtmiş ve kendi sosyal medya platformu Truth Social’da kefaletin boyutunu “Anayasa’ya aykırı, Amerikan değerlerine aykırı, eşi benzeri görülmemiş ve şirketiminkiler dahil herhangi bir şirket için neredeyse imkansız” olarak nitelendirmişti.

Temyiz mahkemesinin bu kararı temyiz başvurusuna devam ettiği süreçte Trump’ın mal varlıklarına el konulması riskini ortadan kaldırdığı anlamına geliyor.

‘500 milyon dolar nakitim var’ demişti

Trump geçen yıl verdiği ifadede 400 milyon dolar kadar nakit parası olduğunu söylemişti. Forbes da Eylül 2023’te benzer bir tahminde bulunmuştu: yaklaşık 423 milyon dolar nakit ve likit varlık.

22 Mart’ta kendisine ait Truth Social adlı sosyal medya platforumdan yaptığı paylaşımda ise Trump, avukatlarının beyanının tam aksine yeterince parası olduğunu yazmıştı. “Çok çalışma, yetenek ve şans sayesinde şu anda neredeyse 500 milyon dolara yakın nakit param var” diyen Trump bu parayı başkanlık seçim kampanyasında kullanmayı amaçladığını ifade etmişti.

Eski başkan, New York Başsavcısı Letitia James’in ve davaya bakan yargıcın “hile ve yolsuzlukla” bu paranın kendisinden alınmak istediğini savunarak “2016’da kazanmam beklenmeyen bir seçimi kazanmak dışında yanlış bir şey yapmadım. 2020’de daha iyi yaptım ve şimdi 2024’te büyük farkla öndeyim. Bu Amerika’da komünizmdir” demişti.

Trump’ın dolandırıcılık davası: Neler yaşandı?

New York Başsavcısı Letitia James, Trump’ın üç çocuğunun ve şirketinin servetini 3.6 milyar dolar fazla gösterdiğini öne sürdüğü iddianamede yargıçtan Trump ve çocuklarının New York’ta şirket kurmasını ve beş yıl boyunca ticari gayrimenkul satın almalarını yasaklayarak 370 milyon dolar para cezasına çarptırılmalarını talep etmişti.

Yargıç Arthur Engoron “emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdığı” suçlamasıyla açılan davada eski Başkan Trump ve “Trump Organization” adlı şirketinin varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve iş dünyasından kişileri dolandırdığına ilişkin iddiaların mahkemede değerlendirilmesine hükmetmişti. Engoron 35 sayfalık kararında Trump ile şirketi ve yöneticilerinin, yıllık finansal durumları hakkında sürekli yalan söyleyerek uygun şartlarda kredi ve düşük sigorta primi elde ettiklerini belirtmişti.

2 Ekim 2023’te başlayan duruşmalar 11 Ocak’taki kapanış konuşmalarıyla sona ermiş, 16 Şubat’ta da yargıç Engoron “emlak sektöründe hileli işler yapmak”tan Trump’a 354.9 milyon dolar, çocukları Donald Trump Jr. ve Eric Trump’ın her birine dörder milyon dolar, şirketin eski mali işler müdürüne de 1 milyon dolar para cezası vermişti. Davadaki toplam 364 milyon dolar para cezasının yanı sıra Trump’a üç yıl, çocuklarına da ikişer yıl New York’taki şirketlerinde üst düzey yetkili olarak görev yapmalarına ve bankalardan kredi almalarına yasak getirilmişti.

Trump’ın avukatları 29 Şubat’ta New York Temyiz Mahkemesi’ne cezanın toplam tahsilatının durdurulması için başvuru yapmış, davadaki kararın hükümlerinin fahiş olduğu savunularak toplam 454 milyon ceza tahsilatını durdurmak için 100 milyon dolarlık teminat ödemeye hazır olduklarını belirtmişti. New York Başsavcılığı ise “Trump’ın icradan kaçmaya veya icrayı zorlaştırmaya çalışacağı” gerekçesiyle cezanın toplamından daha az teminat yatırılmasına karşı çıkmıştı.

Trump kararı New York Temyiz Mahkemesi’ne götürmüştü. Ancak temyizde dava görülürken Trump’ın New York Başsavcılığı’nın cezai karar yetkisi ile mal varlıklarına haciz koymasını engellemek için gereken toplam miktarı 25 Mart’a kadar teminat olarak sağlaması gerekiyor.

Trump’ın emlak dolandırıcılığı davası kapsamında 364 milyon dolar para cezasının yanı sıra bu davaların mahkeme masrafları ve faizleriyle 454 milyon dolar civarında hukuki borcu bulunuyor.

Evanjelistlerden Trump'a: Sen Allah'ın bir lütfusunEvanjelistlerden Trump’a: Sen Allah’ın bir lütfusun

Anketlerde Trump, bağışlarda Biden öndeAnketlerde Trump, bağışlarda Biden önde

Trump yetmedi, şimdi de damat: Gazze Şeridi değerli, Filistinlileri çöle sürünTrump yetmedi, şimdi de damat: Gazze Şeridi değerli, Filistinlileri çöle sürün

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.