İran ABD’den geri aldığı petrol tankerine baskının görüntülerini paylaştı

İran, ABD'nin daha önce el koyduğu "Suez Rajan" isimli petrol tankerini Umman Körfezi'nde yeniden ele geçirdiği baskının görüntülerini paylaştı.

Dünya 13 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İran petrolünü taşıdığı için geçen yıl ABD tarafından el konulan bir petrol tankerinin, Umman Körfezi’nde İran askerleri olduğu düşünülen askeri üniformalı ve silahlı kişiler tarafından müdahale edilerek İran kıyılarına yönlendirildiği bildirilmişti. Daha sonra İran güçlerinin gemiye el koyduğu ortaya çıkmıştı.

İran “Suez Rajan” isimli gemiye yaptığı baskının görüntülerini paylaştı. Görüntülerde gemiye helikopterle iniş yapan askerlerin mürettebatı esir aldığı anlar yer aldı.

İran merkezli Mehr News haber ajansının aktardığı haberde şu ifadeler yer aldı:

“İran Özel Kuvvetleri daha önce ABD’nin İran’dan ele geçirdiği bir petrol tankerine el koydu. Görüntülerde İranlıların ABD’li bir ekip tarafından Amerikan zulmünün sembolü olarak kurulan basketbol ağını işaret ettiği görülüyor.”

Ne olmuştu?

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları’ndan (UKMTO) yapılan açıklamaya göre, Umman Körfezi’nde bir petrol tankeri askeri üniformalı ve silahlı kişiler tarafından ele geçirilmişti.

Umman’ın Sohar kenti kıyısının yaklaşık 50 deniz mili açıklarında meydana gelen olay sırasında askeri tarzda siyah üniformalar ve siyah maskeler giyen 4-5 silahlı “yetkisiz” kişi tarafından bir petrol tankerine çıkarma yapılmış, söz konusu petrol tankeriyle irtibatın kesildiği ve İran kıyılarına yönlendirildiği aktarılmıştı.

Öte yandan tanker izleme şirketi “TankerTrackers”ın X sosyal medya platformundan konuyla ilgili yapılan açıklamada, İran’a doğru yönlendirilen tankerin daha önce ABD tarafından İran petrolü taşıdığı için el konulan ve daha sonra adı “St. Nikolas” olarak değiştirilen “Suez Rajan” petrol tankeri olduğu belirtilmişti.

Çok geçmeden gemiye müdahale eden silahlı kişilerin İran güçlerine bağlı çalışan askerler olduğu anlaşılmış, geminin Türkiye’ye 100 milyon dolarlık petrol taşıdığı öne sürülmüştü.

Baskının ardından rotasını değiştiren geminin Türkiye’ye petrol taşıdığı ortaya çıkmıştı. Doğrulama ise Tüpraş’tan gelmiş, Tüpraş’tan yapılan açıklamada, Yunan armatör firması Empire Navigation’a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemi ile olan iletişimin Umman açıklarında 11 Ocak 2024 saat 06.30 dolaylarında kesildiği bildirilmişti. Açıklamada “Söz konusu gemi, Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığımız ve Basra Limanı’ndan rafinerimize ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşımaktadır” denmişti.

Türkiye'ye gelecek 100 milyon dolarlık petrol yolda çalındıTürkiye’ye gelecek 100 milyon dolarlık petrol yolda çalındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.