Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu 24 saat rötar yaptı

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı'yı uzaya götürecek SpaceX'in fırlatılması bir gün ertelendi. Teknik kontrollerin tamamlanmamış olması nedeniyle ertelenen fırlatma cuma gününün ilk saatinde, 00.49'da gerçekleştirilecek.

Bilim Teknoloji 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

SpaceX’in içinde Türk uzay yolcusunu da taşıyacağı Axiom-3 görevinin fırlatması bir gün ileriye ertelendi. Açıklamayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır sosyal medya hesabından paylaştı. SpaceX’in paylaşımını alıntılayan Bakan Kacır Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğunda hedeflenen yeni fırlatma zamanının 19 Ocak Türkiye saatiyle 00.49 olduğunu belirterek “Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor” dedi.

Kacır “İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı 19 Ocak 2024 Türkiye saatiyle 00.49. Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz” paylaşımı yaptı.

Görev herhangi bir sorun çıkmazsa bu gece Türkiye saatiyle 00:49’da Florida’daki Kennedy uzay Merkezi’nden kalkacak. Fırlatma bu gece yapılabilirse Türkiye için özel bir yeri olan bu kalkışı İstanbul ve Ankara’da kurulan fırlatmayı izleme merkezlerinden takip edebilirsiniz. Yok eğer evden takip etmek istiyorsanız da muhtemelen tüm haber kanallarında canlı olarak gösterilecek bu anı, SpaceX’in sitesinden de izleyebilirsiniz.

Axiom-3 görevinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 17 yıl savaş pilotu olarak çalışmış Alper Gezeravcı da olacak. Geri kalan mürettebatın içinde eski NASA astronotu Michael Lopez Alegria, Virgin Galactic’in Haziran 2023’teki Galactic 01 alçak yörünge uçuşunda görev alan Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı Marcus Wandt var.

Axiom Space, mürettebatın uzay istasyonundaki 14 günlerinde 30’dan fazla bilimsel deney yapacaklarını söylüyor. Gezeravcı’nın 13 deney yapacağını biliyoruz. Gezeravcının başlayacak macerasını uzun uzadıya incelediğimiz yazıyı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusunun macerası bu gece başlıyor: İşte bilinmesi gerekenlerTürkiye’nin ilk uzay yolcusunun macerası bu gece başlıyor: İşte bilinmesi gerekenler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.