Twitch’e gün doğdu: Rakibi Kick’e BTK’dan erişim engeli

Twitch'in bugünlerde en büyük rakibi olan yayın platformu Kick'e BTK'dan darbe geldi. Erişim engeli gelmesi üzerine Kick yetkilisi, platformdaki kumar kategorisini Türkiye'ye kapatacaklarını açıkladı.

Bilim Teknoloji 22 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Obshot

Yayın platformu Twitch’in karşısına rakip olmaya aday pek çok aday çıktı şimdiye kadar. Ama bunlardan hiçbiri tam anlamıyla başarılı olmadı. Nimo ve Facebook’un arayüzü, Twitch arayüzüne alışmış kullanıcıları bu platformlara çekmeye yetememişti. OnlyFans ise içerik olarak cinselliğin öne çıktığı bir platform olduğu için yine sadece eğlence arayan kişileri Twitch’ten tam anlamıyla koparamadı. Ama Twitch’in arayüzünü kullanan yeni bir platform doğdu ve bu platform Twitch kitlesini çekmeye en yakın platform oldu: Kick.

Çevrimiçi kumar sitesi Stake.com’un kurucu ortakları Bijan Tehrani, Ed Craven ve eski Twitch yayıncısı Trainwreckstv’nin kurucuları olduğu Kick son dönemde Türk yayıncıları birer birer kendinde toplamaya başladı. Önce internette “Aynı Sinemalar” olarak bilinen Çağrı Ergün ve ekibi geçti, sonra Tolunay Ören, “Jahrein” olarak tanıdığımız Ahmet Sonuç. Liste çok daha uzun ve ilerleyen günlerde yeni yeni isimlerin de platform değişikliği yapması bekleniyordu. Ama yeni bir engelle karşı karşıyalar. Kick’e yasadışı kumar yayınları barındırdığı için dün Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü kararıyla erişim engeli getirildi.

Sosyal medyada KickTRQ olarak kendini tanıtan Kick’in Türkiye yetkilisi erişim engeli hakkında, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bizden Kick’teki kumarla ilgili içerikleri kaldırmamız için bir istekte bulunmadı. Hiçbir uyarı yapmadan siteye erişimi engelledi. Kick olarak 24 saat içinde, BTK’nın isteğince sitemizdeki casino bölümünü Türkiye’den bağlanan kullanıcılar için yasaklayacağız” açıklamasını yaptı.

Tabii bu karara yayıncıların tepkisi gecikmedi. Yıllardır Twitch’te de kumar yayınlarının olduğunu belirten yayıncılar neden zamanında aynı işlemin Twitch’e de uygulanmadığını sorguladı. Bazıları ise zamanlamayı manidar buldu. Çünkü Twitch 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada 28 Mart’tan itibaren Avustralya, Kanada, İngiltere ve Türkiye’de abonelik ve hediye abonelik fiyatlarını güncelleyeceğini duyurdu. En düşük kademesi 10 lira olan abonelik ücretinin 44 liraya çıkması bekleniyor. Ayrıca Kick’in erişime kapanmasından hemen önce Twitch’in kumar kategorisini Türkiye’ye kapattığı görüldü.

Twitch’in Kick ile ilgili olayda parmağı olmayabilir. Ama bu demek değil ki BTK’nın kararı Twitch’in işine yaramadı. Yayıncıların Kick’e geçmesindeki en büyük etken aldıkları paranın yetersiz kalmasıydı. Hem aboneliklerin 10 lira olması hem de Twitch’in her abonelikten en az yarısını komisyon olarak alması bir tepki nedeniydi. Kick’te abonelikler 150 lira olsa da platform her abonelikten yalnızca yüzde 10’luk kesinti yapıyor.

Kullanıcılar için ise Kick’in en büyük katkısı Twitch gibi reklamla dolu olmaması. Twitch’te bir kanala abone değilseniz yayını izlerken televizyon izler gibi çok fazla reklama maruz kalabiliyorsunuz. Kick’te ise yayın araya reklam girmeden kesintisiz devam ediyordu. “Reklam yok, paranın çoğunu yayıncılar alıyor, ne iş?” diyecek olursanız, biraz önce de belirttiğimiz gibi şirketin sahipleri Stake.com’un da sahibi ve bu şirket geçen yıl yaklaşık 2.6 milyar dolarlık gelir elde etti. Şirket şimdilik hedeflerinin platforma yayıncıları toplayarak Twitch’in kemik takipçilerini kendilerine çekmek olduğunu belirtiyor. Yani Kick’ten uzun vadeli kazanım sağlamak için şimdilik zarar etmeyi göze aldıklarını belirtiyorlar.

Öyle ya da böyle Kick’in bir daha ne zaman açılacağını bilmiyoruz.

10'ca bilim arasından: Yeni platform Kick gözünü Türk yayıncılara dikti, peki başarılı olacak mı?10’ca bilim arasından: Yeni platform Kick gözünü Türk yayıncılara dikti, peki başarılı olacak mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.