ABD’nin medya devleri ‘mavi tık’a ödeme yapmayı reddetti

Twitter'ın eskiden ücretsiz olan onaylanmış hesap tikleri 1 Nisan itibarıyla kaldırılarak ücretli hale getirildi. Ne var ki eskiden doğrulanmış hesap sahibi bazı kişiler, uygulamaya para vermeye yanaşmıyor. Bu da sahte hesapların, uygulamada bilgi kirliliğine yol açacağı endişesini doğuruyor.

Bilim Teknoloji 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kullanıcılar uygulamaya aylık 8 dolar vermenin değip değmeyeceği konusunda kararsız.

ABD’li milyarder Elon Musk, ekim ayında Twitter’ı satın aldığında sözkonusu uygulamayı ifade özgürlüğü cennetine çevirme ve uygulamanın keyfini kaçıran botlarla mücadele etme sözü vermişti. Musk’ın bir diğer vaadi ise sistem tarafından ücretsiz sunulan ‘doğrulanmış’ hesap özelliğini ücretli kılarak, herkesin kullanabileceği bir özellik haline getirmekti.

Ne var ki Musk’ın şirketi devralmasından beri uygulamada saldırgan söylemlerdeki artış ve doğrulama / içerik yönetimi konusunda yaşanan aksaklıklar, yüzlerce reklamverenin platformdan çekilmesine ve reklam gelirlerinin yüzde 50 oranında düşmesine neden oldu. İşte Twitter Blue’nun bir parçası olan ücretli doğrulama sistemi de bu gelir kaybını telafi etme girişimi niteliği taşıyor.

Ancak Twitter kullanıcıları, doğrulama tikinin gerekliliği ve aylık 8 dolar (Türkiye’de aylık 110 TL) vermeye değip değmeyeceği konusunda farklı görüşlere sahip. Bazı kullanıcılar, dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Musk’ı desteklemek istemedikleri ya da eskiden hak ederek elde edebildikleri erişim için para ödemeye itiraz ettikleri için Twitter Blue’ya abone olmayı reddedeceklerini söylüyor.

Dolandırıcılar ve trollere gün yüzü doğabilir

İşletmeler de hesaplarının doğrulanması için aylık bin dolar, tik alan her bir çalışan için ise 50 dolar ödemek zorunda kalacak. Twitter Blue’ya geçmeyi reddetmeleri halinde, işletmelerin adını kullanarak doğrulama almış sahte hesaplardan gerçekleştirilebilecek dolandırıcılık faaliyetlerinin riskini almış olacaklar. Bunun bir örneği, özelliğin kullanıcılara yeni yeni sunulduğu kasım ayında ilaç şirketi Eli Lilly, Pepsi ve Nintendo gibi şirketlerin başına gelmişti.

Öte yandan New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, CNN, Politico, Buzzfeed ve BBC gibi gazete ve medya kuruluşları da uygulamaya para ödememeyi planlıyor. Bu da sahte hesapların tik işareti alarak yaratabilecekleri bilgi kirliliği konusunda endişe yaratıyor.

Bazı analistler ve gözlemciler, Twitter’ın daha önce ücretsiz sunduğu özellikleri şimdi özelleştirerek kullanıcıları uygulamaya yabancılaştıracağını söylüyor. Ayrıca Twitter Blue’nun, reklam gelirlerinde yaşanan kaybı telafi edemeyeceği belirtiliyor.

Elon Musk'tan 'sana özel' akış 'lütfu': Takip edilen hesaplar da görülebilecekElon Musk’tan ‘sana özel’ akış ‘lütfu’: Takip edilen hesaplar da görülebilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.