ABD’de o evin çatısını Uzay İstasyonu’nun çöpü mü deldi?

Birkaç hafta önce göklerden gelen bir cisim Florida'da Alejandro Otero'nun evinin çatısına çarptı. Şimdi bu cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atılan bir çöp olup olmadığı araştırılıyor.

Bilim Teknoloji 4 Nisan 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Geçen ay Alejandro Otero'nun Florida'daki evinin çatısına çarpan silindir şeklindeki cisim. Fotoğraf: Alejandro Otero/X

ABD’nin Florida eyaletinde yaşayan Alejandro Otero’nun hayatı birkaç hafta öncesine kadar normal seyrinde ilerliyordu. Ama sonra yaklaşık iki kiloluk bir cisim evinin çatısına çarpıverdi. Hem öyle şiddetli çarptı ki çatıyı delip iki katlı evin giriş katına indi.

Alejandro o sırada yoktu ama oğlu evdeydi. WINK News’e konuşan Alejandro “Çok şiddetli bir sesti. Neredeyse oğluma çarpıyormuş. Kazanın gerçekleştiği yerin iki oda ötesindeymiş ve her şeyi duymuş” diyor. Eve takılı güvenlik kamerası 8 Mart’taki kazanın görüntüsünü alamamış ama sesi kaydetmiş. Bu önemli bir detay çünkü ses kaydı sayesinde kazanın tam olarak saat kaçta olduğunu biliyoruz, bu da cismin nereden gelmiş olabileceğini öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

Muhtemelen cisim Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan geldi, çünkü ABD Uzay Komutanlığı’nın uzay istasyonu kazanın yaşandığı saate yakın bir zamanda uzay istasyonundan bir uzay enkazı parçasının Dünya’ya girişini kaydetmişti. Cismin Meksika Körfezi üzerinden Florida’nın güneybatısına doğru ilerlediği kaydedilmişti.

Bu uzay çöpü aslında Dünya’ya kontrollü bir şekilde indirilmesi planlanan bir kargo paketine bağlı bitmiş bataryalardan oluşuyordu. Ancak bazı gecikmeler yaşandığı için kargo paketinin Dünya’ya dönüş programı kaçırıldı. Bu yüzden NASA 2021’de bataryaları uzay istasyonundan fırlatarak plansız bir yeniden girişe yöneldi. Piyango da Alejandro’nun evine vurdu.

NASA sözcüsü Josh Finch’e göre NASA kazadan sonra enkazı ev sahibinden aldı. Finch Ars Technica’ya yaptığı açıklamada NASA’nın Kennedy Uzak Merkezi’ndeki mühendislerin cismin nereden geldiğini öğrenmek için en kısa sürede analiz edeceklerini söyledi.

Tükenmiş bataryalardan oluşan uzay çöpünün büyük bır kısmı atmosferden geçerken yüksek sıcaklıklar nedeniyle yanmıştı. Sıcaklıklar birkaç bin derece ulaştığı için çöpün büyük bir kısmı yere ulaşmadan buharlaşmış olmalı.

NASA’ya göre uzay istasyonunun güç sisteminde kullanılan dokuz bataryanın olduğu paketin tamamı 2.6 metrik tondan fazla bir kütleye sahipti. Boyut olarak da sıradan bir buzdolabının iki katı kadardı. Bu kütlede ve büyüklükteki nesneler ara sıra kontrollü bir şekilde Dünya’ya düşüyor. Ama bunlar genelde vadesi dolmuş uydular ya da görevlerini tamamladıktan sonra yörüngede kalan kullanılmış roket kademeleri oluyor.

Alejandro ise cismin ne olduğundan ziyade evindeki hasarı düşünüyor doğal olarak. X’te paylaşım yapan ev sahibi, evindeki hasarı maliyeti için “sorumlu kurumlardan” kendisiyle iletişime geçmesini beklediğini söyledi.

Mississippi Üniversitesi Hava ve Uzay Hukuku Merkezi yöneticisi Michelle Hanlon, cisim gerçekten de NASA’ya aitse Alejandro ya da sigorta şirketinin mahkemeye başvurabileceğini söylüyor. Ars’a konuşan Hanlon, “Ama cismin ABD’ye ait olmadığı anlaşılırsa durum daha da ilginç bir hal alır. Eğer başka bir ülkenin uzaya fırlattığı bir uzay cismiyse söz konusu ülke verdiği zarardan dolayı ev sahibine karşı kesinlikle sorumlu tutulacaktır” dedi.

İşin kılçıklı tarafı ise bataryalar NASA’ya ait olsa da paket aparatı, Japon Uzay Ajansı tarafından fırlatılmıştı.

🎥Haberi yazarken aklımıza 2001 yapımı Donnie Darko filmi geldi.

199 gün sonra Dünya'da: Crew-7 Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan döndü199 gün sonra Dünya’da: Crew-7 Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.