Okyanusu keşfetmek Ay’ı keşfetmekten zormuş
Yeni bir araştırma, Uranüs'ün Miranda ve Ariel uydularında uzaya madde püskürten aktif okyanusların olabileceğini söylüyor. Bilim insanları bu sonuca Voyager 2'nin 37 yıl önce topladığı verileri inceleyerek ulaştı.
NASA’nın Voyager 2 uzay aracı tarafından 1986’da toplanan verileri bir kez daha inceleyen araştırmacılar, Uranüs’ün uyduları Ariel ve Miranda’dan uzaya enerji yüklü plazma parçacıkları püskürtüldüğünü keşfetti.
Bilim insanları bu parçacıkları ay sınırlarının ötesine iten mekanizmayı henüz tespit edememiş olsa da Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan çalışma, şimdiye kadarki bulguların bu durumdan yüzeyin altındaki okyanusların sorumlu olma ihtimalini gösterdiği belirtiliyor.
Bilim insanlarının dikkatini çeken şey, parçacıkların Uranüs’ün manyetik ekvatoru etrafında kümelenmiş gibi görünmesiydi. Çünkü manyetik kuvvetler normal şartlarda parçacıkların gezegen boyunca dağılmasına ve yayılmasına neden olur. Araştırmacılar, buradan hareketli gezegene yakın bir uydunun yüzeyinin altındaki bir okyanustan buhar bulutu olarak püsküren sabit bir manyetize parçacık kaynağı olduğu sonucuna vardı.
Çalışmanın John Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda astrofizikçi olan başyazarı Ian Cohen, “Enerji yüklü parçacık ölçümlerinin, bir okyanus dünyasını keşfetmenin öncüsü olması alışılmadık bir durum değil” dedi. Cohen’in de dediği gibi, aynı teknik daha önce hem Jüpiter’in en büyük uydularından biri olan Europa’da hem de Satürn’ün Enceladus uydularındaki su varlığının ortaya çıkarılmasına yardımcı olmuştu.
Cohen sözlerinin devamında, “Birkaç yıldır enerji yüklü parçacık ve elektromanyetik alan ölçümlerinin sadece uzay ortamını anlamak için değil, daha geniş ölçekte gezegen bilimi araştırmalarına katkıda bulunmak için de önemli olduğunu savunuyoruz. Görünen o ki bu durum benden daha yaşlı veriler için bile geçerli. Bu da bir sisteme gidip onu ilk elden keşfetmenin ne kadar değerli olabileceğini gösteriyor” ifadelerini dile getirdi
Uranüs’e giden tek uzay aracı olan Voyager 2’nin Düşük Enerjili Yüklü Parçacık aracı tarafından toplanan eski veriler hâlâ ortaya yeni bulgular çıkarıyor olsa da bilim insanları yeni araçlarla yapılacak gezegen keşfinin daha kapsamlı sonuçlar vereceğinin altını çiziyor.
James Webb Uzay Teleskobu dünyadan 40 ışık yılı uzaktaki ötegezegende toz fırtınası tespit etti