Bilimkurgu karakteri gibi: Karşınızda keşfedilen yeni deniz canlısı Promachocrinus fragarius, yani çilek

İnsanlığın tüm merakıyla daha derinlerini keşfetmek için mücadele ettiği okyanuslarda büyüleyici canlılarla tanışmayı sürdürüyoruz. Son keşif Antarktika açıklarında bulunan 20 kollu bir deniz canlısı. Bilimkurgu karakterini andıran görkemli canlının adı şekil benzerliği nedeniyle çilek oldu.

Bilim Teknoloji 13 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Karşınızda 20 kollu, büyük olarak tanımlanan boyutuyla yeni tanıştığımız deniz canlısı, Promachocrinus fragarius.

Bilim insanları, insanoğlunun en büyük meraklarından biri olan okyanuslardaki büyüleyici keşiflerini sürdürüyor. Araştırmacılar, Invertebrate Systematics dergisinde yayımladıkları makalede şekil benzerliği nedeniyle adını Latincede çilek anlamına gelen kelimeden alan Promachocrinus fragarius olarak tanımladıkları bir deniz canlısı keşfettiler.

Bir tür deniz zambağı olan ve Antarktika açıklarında bulunan Promachocrinus fragarius’un 20 kolu var, rengi de mor ile koyu kırmızı arasında değişkenlik gösteriyor.

Büyüleyici keşfin öznesi olan bu deniz canlısının iki farklı yapıya sahip kolu bulunuyor. Altta kalan kollar kaba ve çizgili, üstte kalanlar daha tüylü bir yapıda.

Boyutu, büyük olarak açıklanan çilek, 215 feet ile 3.840 feet arasında değişen okyanus derinliklerinde yaşıyor. Yani 65 metre ile 1170 metre.

Yeni tanıştığımız deniz canlısını ABD’li ve Avustralyalı bilim insanları Emily McLaughlin, Nerida Wilson ver Greg Rouse’a borçluyuz.

10'ca bilim arasından: Ay savaşlarına neredeyse 50 yıl aradan sonra Rusya da katıldı10’ca bilim arasından: Ay savaşlarına neredeyse 50 yıl aradan sonra Rusya da katıldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.