Elon Musk, Twitter’ı ücretli yapmaya hazırlanıyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Tesla, SpaceX ve X'in sahibi ABD'li milyarder Elon Musk bir araya geldi. Bu görüşmede Netanyahu, Musk'a platformdaki antisemitikliğe son vermesi çağrısında bulunurken, Musk platformu herkese ücretli yapmayı planladığını açıkladı.

Bilim Teknoloji 20 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

ABD’li milyarder Elon Musk, geçen yıl satın aldığından beri genellikle kullanıcıların hoşlanmadığı yeniliklere boğduğu X’i yeni bir sınava hazırlıyor. Görünüşe göre Musk, X’teki tüm kullanıcılardan platforma erişim ücreti almayı planlıyor.

Dünya liderlerinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD’ye akın etmesiyle Musk’ın da görüşme trafiği başlamış oldu. Pazar günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen Musk, pazartesi günü de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Burada konuşan Musk, X’in kullanıcılardan ücret alacağını bildirdi. Musk, “Düşük kademeli bir fiyatlandırma sistemi kullanacağız” dedi.

Şu anda platform, yalnızca Twitter Blue aboneliğine sahip kullanıcılarından para alıyor. Twitter Blue abonelerinin para ödemeyen kullanıcılardan farklı olarak isimlerinin yanında mavi tik oluyor, normal kullanıcılara uygulanan karakter sınırını geçebiliyorlar ve attıkları tweetler anasayfaya daha çok düşüyor. Bu hizmet için ABD’de aylık 8 dolar, İngiltere’de 11 sterlin, Türkiye’de ise 150 lira alınıyor.

Musk, ‘uygulamayı kullanma ücreti olarak düşük bir aylık ödeme sistemine geçmenin’ bot ve trol hesapların önüne geçebileceğine inanıyor. Bot oluşturmanın ‘bir kuruş bile tutmadığını’ söyleyen Musk, açılacak her hesap için ‘birkaç dolar istemenin’ yazılımcıları caydırabileceğin söyledi. Musk, “Hem bot yapanlar yeni bir hesap açmak istedikleri her sefer yeni bir kart bilgisi girmek zorunda kalacak” diye ekledi.

X’in 550 milyon aylık kullanıcısı var ve platformda günde 200 milyon gönderi üretiliyor. Musk platformu satın almadan önce X’in kullanıcıları günlük aktif kullanıcılar üzerinden ölçülüyordu ki bu da 238 milyona tekabül ediyordu.

Platformdaki bot ve trol hesapların artması saldırgan gönderilerin de çoğalmasına sebep oldu. Bu da reklamverenlerin platformu boykot etmesine ve reklam gelirlerinin yüzde 60 oranında düşmesine yol açtı.

Netanyahu’nun Musk ile gündemi ise antisemitizmdi. ABD’li milyarderin platformundaki antisemitik ve diğer nefret söylemlerinin önüne geçmek için uygun değişiklikler yapacağını umduğunu söyleyen Netanyahu, “Sizi dengeyi bulmaya çağırıyorum, çok sıkıntılı bir durum” dedi.

Bu sefer Netanyahucular sokakta: Yüksek mahkeme yargı reformu itirazlarını dinlemeye başladıBu sefer Netanyahucular sokakta: Yüksek mahkeme yargı reformu itirazlarını dinlemeye başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.