ABD’li dev şirketlerin yüzde 56’sı yapay zekayı risk olarak görüyor
Microsoft pazartesi günü yapay zeka asistanı Copilot'un yeni sürümünü tanıttı. Bu sürüm sayesinde kullanıcılar bilgisayarlarında aradıkları dosyalara çok daha hızlı ulaşabilecek. Oynadığınız oyunlarda anlık yardım da alabileceksiniz.
Yapay zekayı hayatımızın her alanında kullanabileceğimiz bir araç haline getirme yarışına dizüstü bilgisayarlar da katıldı. Microsoft pazartesi günü yapay zeka odaklı yeni bilgisayarını tanıttı. Şirket yapay zeka algoritmalarının bilgisayarlardaki donanım ve çiplerin üzerinde doğrudan etkili olacağını söylüyor. Böylece daha hızlı, kişiselleştirilmiş ve gizliliğin ön plana çıktığı bir durumdan bahsetmek mümkün olacak.
Copilot+ PC diye adlandırılan bu yeni bilgisayarlar üstünde çalışılan belgeleri ve dosyaları, okunacak e-postaları veya göz atılan internet siteleri bulmak gibi, kullanıcıların işini kolaylaştıracak internet sitelerini bulmasını kolaylaştırmak için de yapay zeka kullanmasına olanak tanıyacak. Bilgisayardaki yapay zeka algoritmaları fotoğraf düzenleme ve çeviri gibi görevleri de otomatik şekilde yapabilecek.
Microsoft lansman sırasında Copilot+’un özelliklerinden bazılarını gösterdi. Örneğin “Yakın zamanda şöyle bir söyleşi yapmıştım. Bu söyleşinin kaydını bana bulabilir misin?” diye sorduğunuzda dizüstü bilgisayarı sürekli tarayan yapay zeka bu ayrıntıları içeren dosyayı buluyor. Microsoft bu özelliği “fotoğrafik hafıza”ya benzetiyor.
3. “Recall” to give you photographic memories on your computerpic.twitter.com/P5YsxX4VyE
— Min Choi (@minchoi) May 21, 2024
Bu noktada bilgisayardaki verilerin şirketin sunucularına taşınıp taşınmadığını merak edebilirsiniz. Microsoft’un iddiasına göre bu dosyalar şirketin veri merkezlerine gitmeyeceği gibi ilerideki yapay zeka sistemlerinin eğitiminde de kullanılmayacak. Kullanıcıların hangi siteleri ziyaret ettiği gibi veriler kullanıcıların vermekten vazgeçebileceği bilgiler olarak kalacak ama örneğin finansal bilgiler ve özel komutlar gibi hassas veriler direkt izlenmeyen veriler arasında kalacak.
Ayrıca bir oyunda ne yapacağınızı bilemeyeceğiniz bir duruma geldiyseniz burada da yapay zeka yardımınıza yetişiyor.
Whoa, Microsoft just announced CoPilot + PC
It’s not just AI chat app, it’s your AI assistant in real-time.
5 wild features:
1. Help you with games in real-timepic.twitter.com/HBy5HCZtoV
— Min Choi (@minchoi) May 21, 2024
Bu yeni özellik Microsoft’un Surface dizüstü bilgisayarlarında ve dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ve Samsung’un sunduğu Windows işletim sistemiyle çalışan diğer bilgisayarlarda kullanılacak.
Sektör analistleri yapay zeka destekli bilgisayarların son dönemlerde düşüşte olan dizüstü bilgisayarların durumunu tersine çevirebileceğini düşünüyor. Yazılımlar artık bulut bilişim merkezlerine taşındığı için son 20 yılda dizüstü bilgisayarlara talep azaldı. Artık insanların ihtiyacı olan tek şey güçlü bir internet bağlantısı ve web tarayıcısı. İnsanlar bir zamanlar bilgisayarlarında depoladıkları dizi, müzik ve fotoğrafları artık Spotify, Netflix ve iCloud’da saklıyor. Gerçi pandemi döneminde bilgisayarlara çok görev düştü. Uzaktan eğitim ve çalışma zorunluluğu dizüstü bilgisayarların satışında patlama yaşattı.
Ancak yapay zeka bu uzun mesafeli ilişkide sınırları zorlayabilir. ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka araçlarının çalışabilmesinde yüksek işlem gücüne sahip pahalı çiplerle donatılmış veri merkezleri etkili oluyor. Dolayısıyla en gelişmiş sohbet robotlarının bile bir komutu alıp işlemesi ve ardından cevap göndermesi zaman alıyor. Ayrıca biraz önce belirttiğimiz gibi bu maliyetli bir süreç yaratıyor.
Microsoft gecikmeyi ortadan kaldırmak ve fiyat düşürmek için yapay zeka sistemlerini doğrudan kişisel bilgisayarlarda çalıştırabilmek istiyor. Algoritmaların veri merkezleri dışında çalışabilmesi için de yapay zeka sistemlerinin boyutlarını küçültüyor. Şirket 40’tan fazla modelin doğrudan dizüstü bilgisayarlarda çalışacağını söylüyor. Küçük dil modelleri GPT gibi gelişmiş yapay zeka sistemleri kadar güçlü ya da doğru sayılmaz. Ama ortalama bir kullanıcıya yarar sağlayacak kadar işlev görüyorlar.
Microsoft CEO’su Satya Nadella yeni ürününü tanıttığı lansmanda “Bilgisayarların bizi anlamakla kalmayıp istediklerimizi tahmin edeceği yeni bir döneme giriyoruz” dedi. Bu alanda çalışan tek marka Microsoft değil; Apple’ın da gelecek ayki toplantısında sanal asistanı Siri’yi elden geçirme ve dizüstü bilgisayarlarla iPhone’lara daha fazla yapay zeka özelliği entegre etme gibi bir strateji izleneceğini açıklamasını bekliyor.
Yapay zeka destekli bilgisayarların tutup tutmayacağını markaların tüketicileri ikna etme kabiliyeti belirleyecek. Pazarı yakından taki peden IDC analistlerinden Linn Huang, bin doların üstünde olması planlanan bu yeni bilgisayarların satışlarının başta az olacağını düşünüyor.