Yapay zeka uyaracak: Dikkat ayı çıkabilir!

Japonya artan ayı saldırılarıyla mücadelede yapay zekayı devreye alıyor.

Popüler 30 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Ayı saldırılarıyla yapay zekalı mücadele başarılı olursa ülke geneline yayılacak. Fotoğraf: Shutterstock

Japonya’da geçen yıldan mart ayına kadar ayı saldırılarında altı kişi hayatını kaybetti, 219 kişi yaralandı. Rekor olarak kayıtlara geçen ayı saldırılarına karşı Japonya harekete geçti ve yapay zeka destekli bir uyarı sistemi geliştirdi.

Toyama bölgesinde başlatılacak pilot uygulama devlet, belediyeye ait olanlar ile özel güvenlik kameralarının kayıtları izlenecek, insanların yaşadığı bölgelere yakın ayı görüldüğünde yetkililere ve polise anlık uyarılar gönderilecek. Yapay zeka aracıyla ayıların hareketlerine dair örüntüler belirlenecek ve sonraki adımları, nerede görülebileceklerine dair tahminler oluşturulacak.

Uygulama başarılı olursa ülke genelinde ayı popülasyonun yoğun olduğu diğer bölgelere de yayılacak.

Ayıların doğal habitatlarında yemek bulamaması ve kırsal nüfusun azalması ayı saldırılarının artışında etkili olan faktörler. Uzmanların dikkat çektiği bir diğer faktörse ülkenin giderek yaşlanan nüfusu. Gürültülü davranışları ayıları uzaklaştırmaya yarayan çocuk nüfusundaki düşüş de saldırıların artış nedenlerinden biri olarak sayılıyor.

Japonya’da özellikle Hokkaido bölgesinde görülen Ussuri boz ayıları siyah türdeşlerine kıyasla çok daha iri; 300 kilonun üzerindeki bu ayılar 50 kilometre hızla koşabiliyor.

10'ca bilim arasından: İşte yapay zekaya doyacağımız o yaz bu yaz10’ca bilim arasından: İşte yapay zekaya doyacağımız o yaz bu yaz

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.